Мадан чисти затрупана пещера с проект

Община Мадан ще разчиства затрупаната при бедствие пещера "Шаренка" край града с проект. Пещерата, която е използванa като дом от траките през късно-желязната и през римската епоха, е уникална с това, че освен за живее е използвана и за рудодобив. Огромен скален къс обаче падна преди месеци и осуети посещения.

Тя привлича туристите с манекени на човешки размери на тракийски войн, рудари и тракйско семейство. Фигурите не са повредени от струпването. "Опитахме със собствени средства да я разчистим, но безуспешно, а и минни специалисти обявиха за опасно чупенето на скалата вътре и изнасянето на ръце навън на парчетата. Нужни са много средства", каза кметът на общината Фахри Молайсенов.

Общината е направила проект за над 500 хил.евро и с финансиране с евросредства ще я отваря отново за туристите. В проекта са включени още изграждане и реконструкция на още три турестически обекта - единствения музей за кристали у нас, отварянето на затворен рудник за туристи и ремонт на сградата на музея в Мадан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони