Правят 250 безплатни паркоместа край гребния канал в Пловдив

Снимка: Архив

Секат 200 дървета и бутат детски център заради нов булевард през парк "Лаута"

Община Пловдив ще изгради 250 нови паркоместа около гребния канал, които ще ползват безплатно от жителите и гостите на града под тепетата, съобщи кметът Иван Тотев. Пред входа на новия зоопарк ще има паркинг, а останалите места за паркиране ще бъдат по улица "Ясна поляна" и продължението на бул. "Шести септември", което ще бъде преасфалтиране тази година до Изтрезвителя.

"В момента в района на гребния канал цари пълен хаос с паркирането, а все повече хора ходят там на разходка в почивните дни. С отварянето на зоологическата градина това лято ще пристигнат и стотици посетители от други градове. Зоната около Гребната ще е все по-претъпкана, а като заработи и зоопаркът там ще има още по-голямо струпване на хора, което ще доведе до изпълване на капацитета й. Затова все по-наложително е изграждането на втори дублиращ гребен канал. С всичките атракции, които са замислени там, той ще привлече част от потока от хора. Освен това след 2020 г. без дублиращ канал Пловдив не може да кандидатства за голямо първенство по гребане или кану-каяк", допълна градоначалникът Тотев. Изграждането на второто водно съоръжение сега е спряно заради обжалване в съда от местни природозащитници.

"Спящите клетки" на екопротестъри се очаква да се "събудят" в следващите дни, когато в парк "Лаута" започне изсичането на 200 дървета за изграждането на новия булевард "Професор Цветан Лазаров". Той ще свързва директно ж.р. "Тракия" с бул. "Санкт Петербург" покрай стадион "Лаута", а проектът налага събаряне на павилиона на детски център "Теди" срещу картинг-пистата. Новият булевард обаче няма да засегне детската площадка на център "Теди", която била любима за игра и на племенника на Иван Тотев. Ако собственичката реши да демонтира детската площадка, на нейно място с общински пари ще бъде изградена нова, гарантира кметът Тотев. "Вместо тези 200 дървета, повечето от които са саморасляци, ще засадим 600 нови в парк "Лаута", обеща още градоначалникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони