Смърт и насилие в сливенския дом за психично болни в "Качулка"

Факсимиле: бТВ

За три смъртни случая за месец януари, побой над болна жена и заплахи за уволнение на персонала в Дома за възрастни с умствена изостаналост в сливенското селище Качулка информира Би Ти Ви.

Хората от персонала се притесняват да разказват за нередностите, които се случват в психиатричната клиника, защото се страхуват от уволнения и наказания.

„Никой не смее да каже, никой, може би ако го изгонят, тогава”, казва една от жените, работещи в болницата.

"Труд" припомня, че през 2013г. цялото ръководство на дома е било сменено след като две млади жени се хвърлиха от третия етаж. През 2014г. са регистрирани случаи на сексуално насилие и побой на пациенти.

„Блоковете са отключени, това са 70 души, как да ги следим ние не можем, да сложат мрежа, ние какво по-напред да правим, лекарства ли да даваме, какво. От третия етаж се бяха хвърлили три, едната почина, другите са живи. Терасите не са заградени, дворът също”, казва сега анонимната служителка.

Миналата година един от пациентите на клиниката е избягал и скоро след това е открит мъртъв. Служителите се опасяват, че със затопляне на времето тези случаи ще зачестят.

„Помежду си се бият, но бият и нас, вие разбирате ли? Те нас бият, но ние нямаме право нищо да направим. Всеки ден има някой бит, да не мислите, че е лесно”, казва жената от персонала.

„Колко проверки дойдоха от София, нищо не стана, всеки мълчи, мълчи, отиват си хората, всичко все се потулва. Психически тормоз, това е. От шефа към нас всички”, казва служителката.

Един от смъртните случаи в Дома за възрастни с умствена изостаналост се оказва лекарска грешка, става ясно от думите на служителите.

Мъжът е бил прегледан и върнат в дома още същия ден.

„Този човек дето почина как мислите че почина, за 3-4 дни, как си отива, ужас, ужас. Като чуят Качулка никой не ни преглежда хората, какво като са болни, те виновни ли са”, казва служителката.

В лечебното заведение няма лекар, няма и линейка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони