11 000 сбъркани данъчни съобщения шокираха Бобов дол

От три дни ми звънят на мен стотици хора, изкараха ме виновна, а грешката е в софтуера и компютъра, каза кметът на Бобов дол Елза Величкова /ЛИДЕР/ за гафа с данъчните известния вчера. Снимка: Кирил Фалин

Компютърна грешка повишила в пъти данъчните "задължения" на около 11 хил. в Бобов дол, което шокира града, казаха от общината вчера.

В известията, изготвени от Информационно обслужване в Кюстендил, има убийствено завишени суми. Мъж получил честитка да внесе 560 лева за кола, купена преди 3 години. В действителност си плащал редовно и задълженията му били "нула"

Автомобил, за които м.г. бобовдолец платил 80,33 лева, сега в известието му е фиксирано точно два пъти повече - 160,66 лева. Друг, плащал 179 лева, вече е сюрпризиран с данък за колата си за 358 лева.

"От два-три дни ми звънят стотици хора, изкараха мен виновна. А грешката е в софтуера и в грешните известия. Ще направим корекция и хората ще си получат съобщения с реалните задължения", увери кметът на миньорския град Елза Величкова (ЛИДЕР) вчера. Самата тя получила известие да плати около 900 лева данъци, разминаваното в нейния случай е над 400 лева.

Все пак на гишето на партера на общината, където става плащането на местните данъци и такси, са калкулирали действителните задължения и хора дори и със сбъркани съобщения могат да си платят налозите. От общината очакват фирмата по информационното обслужване в най-кракът срок и на свои разноски да изготви правилните съобщения - така, че хората да могат да си платят и с 5-.процентната отстъпка, срокът за което е първият работен ден на май, каза шефът на отдел "местни данъци" в Бобов дол Юлия Христова вчера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони