Екатерина Захариева: Проектът на Закона за тероризма е готов

Министърът на провосъдието Екатерина Захариева обяви, че е изготвен проект на Закон за тероризма, който е абсолютно предварително съгласуван и се очаква съвсем скоро да бъде приет, предаде "Фокус".

Тя уточни, че това е приоритет на България. На миналия Съвет на министрите на правосъдието е бил приет проекта на така наречената Директива против тероризма. "България още миналата година е предприела изменения на Наказателния си кодекс във връзка с пътуването с цел тероризъм“, отбеляза тя.

Според Захариева българският Наказателен кодекс е по-рестриктивен от приетите в Директивата мерки. „В него се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да бъде криминализирано.

"Това, което обсъждаме в най-скоро време, още преди да се приеме Директивата, е в усилени темпове да транспонираме текстове, които евентуално липсват в Наказателния кодекс. В момента работим и по Наказателно-процесуалния кодекс“, заяви още министър Захариева.

„Това е законопроект, който се готви от ДАНС, МВР, БОП и прокуратурата“, уточни тя. В него, фигурират почти всички текстове от Директива за борба с тероризма на ЕС, под една или друга форма.

„Може би трябва да погледнем текстовете за финансиране. В момента в Народното събрание има проект, който не е за криминализиране, а за блокиране на средства. По-голяма част от текстовете съществуват."

"Също така трябва да погледнем текстовете в Наказателния кодекс във връзка с обучението с цел тероризъм“, каза министър Захариева.

Тя отбеляза, че България не е приела предложеното самообучение във връзка с тероризма.

„Разбира се това не пречи при спазване на човешките права, държавите да приемат и по-рестриктивни мерки. Ние сме изпреварили приемането на директивата в някои от текстовете на Наказателния кодекс и работим усилено за транспонирането и в нейната цялост, дори преди нейното официално приемане“, каза още министър Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини