Задържаха банда касоразбивачи, обирали офиси из цялата страна

Петчленна банда, специалирала се в кражби и грабежи от офиси в цялата страна, е заловена след съвместна операция на видинските полицаи, ГД "Национална полиция" и колегите им от Монтана. Това съобщи шефът на Областната дирекция на МВР във Видин комисар Константин Джунински и прокурор Ваня Ненкова - административен ръководител на Видинската районна прокуратура.

29-годишният Е.А., В.Й. (29 г.), Д.Д. (33 г.), Д.Б. (26 г.) и Т.А. (31 г.), всичките от София, са спипани по горещи следи, след като на 22 март след полунощ атакували помещенията на шивашка фирма във Видин. Разбивайки прозорец в сградата, охранявана с частен СОТ, престъпниците успели да неутрализират алармената система, а после взломили и четири врати на офисни и работни помещения. От канцелария на първия етаж била отмъкната и разбита огнеупорна метална каса, в която имало документи, газов пистолет и други вещи. Впоследствие сейфът бил захвърлен в съседен имот. Освен оръжието, бандите откраднали и рамка с евробанкнота, отпечатана на златно фолио, с нумизматична стойност.

Бягайки с лек автомобил "Мерцедес", бандата била изненадана и заградена от униформените в района на изхода на Монтана в посока Враца. Полицаите предварително уточнили плана си за действие и избрали тясно място от шосето, където задържали петимата мъже.

При извършените лични обиски и претърсване в колата униформените са открили задигнатия газов пистолет и евробанкнотата. Групата е конвоирана до Видин и с постановление на прокуратурата е задържана в ареста за 72 часа. Предстои внасяне на искане за постоянна мярка "задържане под стража".

Процесуално-следствените действия на разследващите и документирането на престъпната дейност на петимата продължават под ръководството на наблюдаващ прокурор, съобщи комисар Джунински. Четирима от задържаните са криминално проявени и са осъждани. В момента се събира информация за престъпната дейност на бандата от полицейските управления в цялата страна.

От прокуратурата в дунавския град поясниха, че мъжете са привлечени като обвиняеми по образувано досъдебно производство за извършена взломна кражба и касоразбиване във Видин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право