Веско Ешкенази и Мариета Петкова свирят заедно в Русе

Колегиумът на Чешката филхармония - Прага.

Виртуозният цигулар Веско Ешкенази и пианистката Мариета Петкова ще свирят заедно на международния фестивал "Мартенски музикални дни" /ММД/ в Русе. Дуото ще изпълни в четвъртък сонати от Моцарт, Бетовен, Дебюси и Цезар Франк на сцената на Доходнто здание.

Преди 3 г. Веско Ещкенази сформира успешно дуо с Мариета Петкова, която концертира в Холандия.

В петък меломаните ще могат да се насладят на виолистката Итка Хоспрова в компанията на Колегиума на Чешката филхармония - Прага. Атрактивна им програма включва произведения от Брамс, Дворжак, Скоумал, Новак, Маскани, Качини, Пиацола и др.

Итка Хоспрова е изключително търсена и като камерен изпълнител. Член е на известния квартет Беневиц от 1998 г., с който концертира в Чехия и в други европейски страни. Като солист тя гастролира на многобройни международни фестивални сцени и солира на поти всички чешки и международни оркестри. Работи като концертмайстор в международния оркестър Die Junge Osterreichische Philharmonie.

Колегиумът на Чешката филхармония - Прага, е основан през 1995 от Ярослав Крофт. Той започва с изпълнения на барокова музика, но много скоро разширява репертоара си. Има записи за различни звукозаписни компании, като съвместният им проект с група Чехомор достига мултиплатинен статут.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура