Тед Кочев видя бащината си къща в Пловдив (обзор)

Прочутият холивудски кинорежисьор Уилям Теодор Кочев получи в сряда в Пловдив българска лична карта с адресна регистрация на улица "Капитан Райчо", намираща се на пъпа на града под тепетата. Тя бе връчена на 85-годишния създател на филма "Рамбо - първа кръв" и носител на световни филмови награди "Златна палма" и БАФТА от шефа на Областната дирекция на МВР старши комисар Христо Разсолков в заседателната зала на Община Пловдив в присъствието на кмета Иван Тотев.

"Горд съм да посрещна най-новия гражданин на Пловдив, прославил България по цял свят", заяви Тотев, който се отчете с куп подаръци към Тед Кочев -плакет на Античния театър, книга за Пловдив и тениски с логото на Европейска столица на културата-2019, а към китайската му съпруга - с комплект натурална козметика с розово масло.

Преди да влязат в общината, семейство Кочеви си направиха десетки снимки за спомен пред накичено с мартеници дърво. Съпругата му била треньорка по художествена гимнастика и първата чуждестранна ученичка на Нешка Робева, а срещата й с Тед станала съвсем случайно в Китай, където той търсел подходящо място за снимки на нов филм, а а вместо това открил голямата любов и своята половинка. "Ще пазя тази лична карта винаги близо до сърцето си. В душата си винаги съм бил българин, а в Пловдив е роден и израсъл моят баща", заяви развълнуваният Тед Кочев, след като получи първия си български паспорт, тъй като е роден в Канада.

Тед Кочев разказа как баща му, когато емигрирал в Канада, казал истинската си фамилия Цочев, но тамошните власти така и не успели да я произнесат и го записали като Кочев. "Моята майка живя 75 години в Канада, но така и не научи нито една дума на английски. Вкъщи винаги сме говорили на български, а майка ми готвеше български гозби - боб, леща, баница, чушки, сърми, баклава, зелник", разказа световноизвестният режисьор.

За последно Тед Кочев посетил родния град на баща си през 1962 г. "Тогава Пловдив ми се стори като като едно село, а сега вече прилича на метрополис", допълни режисьорът на 40 холивудски продукции. В сряда вечер той разговаря със своите почитатели в "LUCKY Дом на киното" в Пловдив, където присъства на прожекцията на филма си "Да се събудиш в страх", обявен за №1 на всички времена в Австралия. Филмът е бил номиниран на фестивала в Кан през 1971 г. и дълги години се е смятало, че е везвъзвратно загубен, преди да бъде реставриран от Австралийския национален филмов и аудио архив и "ArtLab Deluxe".

Оказа се, че адресът на личната карта, която холивудският кинорежисьор Тед Кочев получи, е объркан и бащината му къща не се намира на ул. "Капитан Райчо", а на ул. "Драган Манчов" 3 и е запазена до ден днешен. Тази новина 85-годишният роден в Торонто българин научи по средата на срещата си с областния управител на Пловдив Здравко Димитров от съобщение, изпратено от племенника на холивудската легенда Джонатан, който издирвал фамилната история и правел родословно дърво. Тед Кочев беше много развълнуван от новината и пожела ведната на отиде и види родната къща на баща си и да я покаже на китайската си съпруга Лийфън Чънг.

На срещата си с губернатора на Пловдив Тед Кочев разказа интересни истории за фамилията си, за дядо си Костадин Цочев - виден архитект, по чиито проекти били построени куп емблематични обществени сгради в България, и разкри, че кръщелните му имена са Величко Тодоров Костадинов Цочев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица