Сопот предлага партньорство на училища и вузове за обучение на оръжейни кадри

Ръководството на ВМЗ-Сопот предлага партньорство на средни и висши училища от Пловдивска област за обучение на кадри в областта на машиностроенето и за нуждите на оръжейното производство.

Държавното оръжейно предприятие има нужда от инженери, техници, стругари, фрезисти, електротехници - специалности, които от години не се изучават, стана ясно на работната среща с директорите на професионални гимназии "Генерал Владимир Заимов" в Сопот, "Христо Смирненски" и "Братя Евлогий и Христо Георгиеви" в Карлово и представители на Техническия университет-Пловдив.

"Предложихме им да възстановим стажантските програми и платения летен стаж за ученици и студенти във ВМЗ. Имаме вече готови и утвърдени от Съвета на директорите правила за отпускане на стипендии: социални - за деца без родител, както и еднократни - за постигнати отлични резултати в обучението по техническа специалност и за цялостен отличен успех", съобщи изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Гецов.

Той допълни, че оръжейницата ще предостави възможност за изнесено обучение за студентите задочници в специалността "Машиностроене" в ТУ-Пловдив. "На Техническия университет предложихме да подпишем и договор за сътрудничество, по силата на който там ще можем да изпращаме за обучение и преквалификация наши работници", каза още инж. Гецов.

ВМЗ-Сопот ще изработи рекламен видеоклип за специалностите, за които се търсят кадри, който ще се предостави на основните училища в региона. Целта е завършващите седми и осми класове да се запознаят с производството на ВМЗ и да бъдат мотивирани да се обучават в средни технически, а след това - и във висши специалности, каквито са необходими за оръжейницата, поясни инж. Гецов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони