"Вирус на круизния кораб" разболял децата в Правец

Децата от Правец, които вчера по спешност бяха настанении в УМБАЛ "Св.Анна" и Инфекциозна болница са с инфекция, причинена от норовирус. Това показват резултатите от направените първи изследвания, съобщиха от болницата.

Както „Труд“ писа 50 ученици са в болница, вероятно с хранително отравяне. Децата на възраст между 14 и 19 години са настанени в инфекциозни отделения в София и Ботевград.

Пилешко за обяд, кренвирши с кашкавал и лютеница за вечеря - това е било последното меню в стола на гимназията. От Агенцията по храните проследяват произхода на продуктите.

До понеделник в училището е обявена извънредна ваканция.

Понякога го наричат и вирус на "круизния кораб". Не е страшен, и след като се овладее обезводняването, минава за два-три дни. Вирусът причинява гастроентерит и често се нарича и "стомашен грип" или "хранително натравяне". Симптомите включват, гадене, повръщане, диария, стомашни болки, главоболие, температура/студени тръпки, мускулни болки, съобщава Нова телевизия.

Хората може да се заразят от консумирането на заразени храни или напитки; докосването до повърхности или предмети и последвало слагане на ръцете в устата; директен контакт с лице, което е заразено и има симптоми.

Обикновено симптомите продължават няколко дни, но често са сериозни. Като цяло хората разпространяват вируса, докато продължават да повръщат и да имат диария, особено от момента, в който те започват да се чувстват болни, в продължение на поне три дни, след като отшумят симптомите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини