Клиенти пушачи донесоха 3000 лв. глоба на кафе-бар в Русе

Собственик на кафе-бар по ул. "Плиска" в Русе отнесе 3000 в. глоба за тютюнопушене на закрито. Районният съд потвърди наказателното постановление на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Санкционираният може да обжалва решението пред Административиня съд в крайдунавския град.

Санитарните инспектори засекли при проверка, че на 16 от общо 18 маси в заведението има пепелници и клиентите пушели цигари. Управителят обаче твърдял, че всички прозорци в остъклената част на кафе-бара били отворени максимално.

"Действащата уредба въвежда пълна забрана за тютюнопушене в закрити обществени места", напомнят магистрати. Глобеният собственик се опитал да заобиколи Закона за здравето, дори да прехвърли вината на един от сервитьорите. Той не издал писмена заповед кой трябва да следи дали посетителите палят цигари.

Това е поредният случай на глобен кръчмар в крайдунавския град. Дори русенският изобретател Николай Стоянов, който узакони преди 2 г. цигарения дим чрез "неприкосновена пушалня" в заведението си, беше осъден да плати 1000 лв. Разделянето на кафе-бара му с декоративна ограда и обособяването на кът с мека мебел е "само мислено и и нито може да го направи частна собственост, нито да го лиши от статута му на заведение", категорични са магистратите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони