Какво свързва терористите от Брюксел и тези от Париж

Мехди Немуш

Джихадистите, виновни за атентатите в Брюксел и Париж, са свързани помежду си. Как - описва Sky News:

Халид Бакрауи, 27, белгиец

Самовзривил се в метро станцията Маалбек в Брюксел. Осъждан на 5 години затвор за кражба на коли през 2011. Използвал е фалшив документ за самоличност, за да наеме апартамент в квартала на Брюксел "Форест", където беше заловен Салах Абдеслам - виновник за атентатите в Париж.

Брахим Бакрауи, 29, белгиец

Самовзривил се на брюкселското летище Завентем. Осъждан на 9 години затвор през 2010 за стрелба срещу полицай по време на кражба. Бяга от властите, след като е нарушил условията на гаранцията си миналата година. Предполага се, че заедно с брат си са избягали от апартамента си в квартала "Форест" по време на полицейска акция миналата седмица. В апартамента са били намерени знаме на "Ислямска държава", огнестрелно оръжие, детонатори и отпечатъците на Салах Абдеслам

Нахим Лахрауи, 25, белгиец

Противоречиви информации дали е успял да избяга жив и да се укрие, или е загинал като камикадзе на летището в Брюксел. ДНК-то му е било намерено в една от къщите, използвани от атентаторите в Париж миналата година. Напуска Брюксел и отива в Сирия през февруари 2013. Смята се, че той е направил бомбите от атентатите в Париж и че вероятно е детонирал тези в Брюксел. Пътувал е с фалшивото име Софиян Кайал. Влязъл е от Унгария в Австрия през септември в кола, карана от Салах Абдеслам.

Салах Абдеслам, 26, французин

В момента е в затвора, след като беше задържан в Брюксел миналата седмица. Преди задържането му е бил преследван 4 месеца и е обявен за най-търсеният човек в Европа. Френски гражданин, роден и израснал в Белгия, с марокански родители. Заявил е, че е планирал да се самовзриви на спортен стадион в Париж на 13 ноември, но се е отказал в последния момент. Не се знае дали е помогнал в подготовката на атентатите в Брюксел. Отговорен за подготовката на атентатите в Париж

Абделхамид Абаауд, 28, белгиец

Предполагаем участник в парижките атентати. Убит от полицията по време на престрелка в парижкото предградие Сен Дени на 18 ноември. Сражавал се е в Сирия под името Абу Омар ал-Белжики (Белгиецът). Хвалел се е, че пътува лесно от Сирия до Европа

Брахим Абдеслам, 31, французин

Брат на Салах Абдеслам. Самовзривил се в парижко кафене на 13 ноември. Притежавал е бар, управляван от брат му в брюкселския квартал Моленбек, където са се събирали джихадисти от "Ислямска държава".

Мохамед Абрини, 30, белгиец

Директно свързван със Салах Абдеслам. Един от топ 50 най-търсени хора в Европа. Засечен е на камера на 11 ноември заедно със Салах Абдеслам в кола, използвана при атентатите в Париж. След атентатите в Париж никой не го е виждал. Сражавал се е в Сирия, но е израстнал заедно с братята Абдеслам в брюкселския квартал Моленбек.

Мохамед Белкаид, 35, алжирец

Убит миналата седмица от полицията в апартамент в квартала "Форест". Пребивавал е нелегално в Белгия. Бил е известен на полицията, но само с леки престъпления от 2014 г. насам. Използвал е фалшивото име Самир Бузир.

Амин Чукри или Монир Ахмед Алааж (и двете са фалшиви самоличности)

Арестуван заедно със Салах Абдеслам в къща в Моленбек. Забелязан от немската полиция в кола заедно с Абдеслам през октомври миналата година. Също като Абдеслам, е обвинен в "тероризъм" за атентатите в Париж.

Мехди Немуш, французин

Убил 4-ма души при атака над Еврейския музей в Брюксел на 24 май 2014г. През 2013г. се е сражавал в Сирия. Заловен е в Марсилия и е екстрадиран в Белгия. В момента е в затвора заедно със Салах Абдеслам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят