Съдят адвокатка и съдебен лекар за данъчно престъпление и присвояване

Адвокатка и съдебен лекар от Габрово ще застанат пред Окръжния съд във Велико Търново идната седмица като подсъдими по обвинения в данъчно престъпление и присвояване. Срещу адвокатката М.И. обвинението е за неплащане на данъци в размер на 51 786 лв. Юристката е уличена, че е подала неистинска декларация.

На 5 март 2012 г. в кантората си адвокатката дала като дар 3500 лв. на подсъдимия съдебен лекар, който бил назначен по дела на нейни клиенти и по този начин нарушил служебните си задължения. Отделно докторът, който бил началник отделение „Съдебна медицина” в МБАЛ „Д-р Тотка Венкова” в Габрово, присвоил 5940 лв., които получил на ръка при прегледи, но не ги внесъл в касата на болницата.

Адвокатката и съдебният доктор са привлечени като обвиняеми след операция на ГДБОП през 2012 г. Окръжна прокуратура Габрово е внесла обвинителен акт срещу тях първоначално в Окръжния съд в Габрово през м.г. На 12 ноември 2015 с разпореждане делото било изпратено във ВКС, поради отвод на всички състави от съда в Габрово, които са посочили като мотиви наличието на трайни служебни взаимоотношения и с двамата подсъдими.

Така със свое определение, ВКС е постановил делото да се разгледа от Окръжен съд Велико Търново. Първоначално по него е било образувано дело още през миналата година. Окръжните магистрати в старата столица обаче не му дали ход и върнали обвинителния акт на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения.

Настоящото дело е образувано след повторното внасяне на обвинителния акт в Окръжен съд Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право