Цацаров поиска от ВСС уволнение на двама прокурори и един следовател

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет уволнение на Минев – прокурор в Районна прокуратура гр. Пловдив, Мария Дамянова – административен ръководител районен прокурор на Районна прокуратура - Девин, и полковник Светослав Йосифов - следовател към Военноокръжна прокуратура Пловдив, военноследствен участък Стара Загора, съобщава Прокуратурата.

Причините за това искане са извършените от тримата нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, открити при проверки на прокуратурата. Става дума за неправомерно ползване на кола, удряне на деца и участие като прокурор в случай, в който е замесен роднина.

Петко Минев от Районна прокуратура – Пловдив е ползвал от май 2014 г. кола, предоставена му от Атанас Бъбаров, и не е плащал лизинговите вноски по нея. С това е нарушил принципа на независимост, принципа на почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. "С поведението си прокурор Минев е накърнил и престижа на съдебната власт.“ – се посочва в предложението на главния прокурор.

Мария Дамянова, районен прокурор на РП–Девин, е поела дело за открадната кола, в което е бил замесен синът й. Автомобил "Ауди 80" окраднат в с. Лясково, след това изоставен и намерен в гр. Пловдив. На 14.06.2015 г. прокурор Дамянова е била уведомена, че непълнолетният й син е заподозрян по случая. Въпреки, че това й давало основание за отвод, тя поела ръководството на надзора върху разследването.

„С действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси, правила, произтичащи от принципа на независимост, принципа на безпристрастност и принципа за почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати“– се посочва в предложението на Сотир Цацаров.

Полковник Светослав Йосифов - следовател към Военноокръжна прокуратура Пловдив ударил и заплашвал деца.

До грозната разправия се стигнало, когато на 29.02.2016 г., на детска площадка в гр. Стара Загора, играели група деца, а покрай тях минал 11-годишният син на Йосифов. Възникнало спречкване между синът на следователя и момиче от групата играещи деца. Момчето обиждало с цинизми момичето, а момичето от своя страна му ударило два шамара в лицето. Малко след този инцидент на мястото, където играели децата, отишъл военният следовател, заедно със сина си. Светослав Йосифов се поинтересувал кое е момичето, ударило сина му, и след като момичето се представило, военният следовател с гневен тон я запитал до кога ще тормози сина му, след което посегнал да я удари. Момичето избегнало удара и се опитало да обясни постъпката си, но Йосифов я хванал за ръкава и започнал да я дърпа и бута напред- назад, а след това започнал да я дърпа и за косата.

След това следователят със заплашителен тон започнал да разпитва останалите деца как се казват, в кое училище учат, на колко години са, като в същото време ги снимал с личния си телефон. Едно от децата му казало, че не го познава и няма да му отговори. Недоволен от поведението му, полковник Йосифов хванал момчето за дрехите и ритайки го по краката с коляно, го избутал до беседката, където с юмрук му нанесъл три- четири удара в лицето. След това полковник Йосифов си тръгнал, заедно със сина си.

Полковник Йосифов се е държал грубо и с пристигналия на място полицейски патрул.

С постановление на 12.03.2016 г. на Военноапелативна прокуратура е отказано образуване на досъдебно производство, тъй като и двете престъпления, извършени от следовател Йосифов, са от частен характер и в тези случаи наказателно преследване може да се започне само от съответния Районен съд.

С действията си обаче по отношение на малолетните деца, полковник Светослав Йосифов не е спазил установените в Кодекса за етично поведение на българските магистрати правила за етично поведение, произтичащи от принципа за вежливост и толерантност и от принципа за почтеност и благоприличие, създавайки предпоставки за формиране на негативно отношение към съдебната власт и накърняване на престижа й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право