Варненската апелативна прокуратура взе на спецнадзор делото за боклука от Италия

Турция инсталира термокамери на летищатa за проверка на новия коронавирус

Разкриха телефонна измама от миналия септември

Протест срещу данъчна наредба на жълтите павета

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект

Хванаха администратор от прокуратурата в Търговище с 2,96 промила алкохол Срещу служителя тече бързо производство, вече е без работа

Тесен кръг близки и приятели изпращат акад. Благовест Сендов

„Опел“ блъсна пенсионер в Бургас

Нова улица и кръгови кръстовища в Бургас

Сърбия обмисля да помогне на България строежа на “Турски поток”

Девет години чества търновският клуб UN BESO

ГДБОП задържа мъж и жена за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Русе

Арестуваха иманяр рецидивист в Силистра

Румен Петков за предложенията за хазарта: Грубия популизъм ще го платят българите

Полицията в Казанлък влезе в ромския квартал заради замърсяване на околната среда

Община Търговище алармира за опасен язовир

Незаконен рибарник е бил установен в района на търговищкото село Дългач, съобщиха от местната администрация.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров изпрати сигнал до Басейнова дирекция във Варна и Областната служба по земеделие за проблеми с язовир Руец, който се стопанисва от сдружение за напояване.

Водното съоръжение, което е с пълен обем и пред преливане, е с повреден изпускателен кран.

Сдружението, което отговаря за него обаче не предприема действия за отстраняване на повредите и това създава риск.

Състоянието на язовира е било инспектирано по спешност от секретаря на общината Христалина Халачева и главния експерт по сигурността Кирил Керев.

Сигналът за водоема е внесен и при областния управител Светлин Бонев, тъй като общината няма никакви правомощия по отношение на сдружението за напояване.

„Към момента, според експертите, няма непосредствена опасност от заливане на земи и имоти, но сме длъжни да направим всичко възможно, въпреки че по закон нямаме никакви права в тази ситуация. Следим непрекъснато язовира и имаме план за действие”, коментира Халачева.

При проверки на Общинската администрация в Търговище е инспектиран и малък воден обект в района на село Дългач, където е констатирано незаконно зарибяване. Незабавно е бил спрян притокът на вода към него и районът поставен под надзор.

„На територията на община Търговище има 60 водни обекта. От тях общински са 22, включително с 9-те, които са дадени на концесия. Те се поддържат много добре. Най-проблемни са някои, стопанисвани от сдружения за напояване, които не се контролират ефективно”, съобщи главният експерт по сигурността от общината Керев.

По информация на местната администрация язовир Пресиян, който е потенциално опасен, се изпуска контролирано с малки количества, за да се поддържа на около 3,50 метра под кота преливане. Язовир Лиляк пък се държи на ниски нива и има достатъчно свободен обем, за да поеме, при необходимост, вода от Пресиян и да не се стига до рискови ситуации.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.