Община Търговище алармира за опасен язовир

Незаконен рибарник е бил установен в района на търговищкото село Дългач, съобщиха от местната администрация.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров изпрати сигнал до Басейнова дирекция във Варна и Областната служба по земеделие за проблеми с язовир Руец, който се стопанисва от сдружение за напояване.

Водното съоръжение, което е с пълен обем и пред преливане, е с повреден изпускателен кран.

Сдружението, което отговаря за него обаче не предприема действия за отстраняване на повредите и това създава риск.

Състоянието на язовира е било инспектирано по спешност от секретаря на общината Христалина Халачева и главния експерт по сигурността Кирил Керев.

Сигналът за водоема е внесен и при областния управител Светлин Бонев, тъй като общината няма никакви правомощия по отношение на сдружението за напояване.

„Към момента, според експертите, няма непосредствена опасност от заливане на земи и имоти, но сме длъжни да направим всичко възможно, въпреки че по закон нямаме никакви права в тази ситуация. Следим непрекъснато язовира и имаме план за действие”, коментира Халачева.

При проверки на Общинската администрация в Търговище е инспектиран и малък воден обект в района на село Дългач, където е констатирано незаконно зарибяване. Незабавно е бил спрян притокът на вода към него и районът поставен под надзор.

„На територията на община Търговище има 60 водни обекта. От тях общински са 22, включително с 9-те, които са дадени на концесия. Те се поддържат много добре. Най-проблемни са някои, стопанисвани от сдружения за напояване, които не се контролират ефективно”, съобщи главният експерт по сигурността от общината Керев.

По информация на местната администрация язовир Пресиян, който е потенциално опасен, се изпуска контролирано с малки количества, за да се поддържа на около 3,50 метра под кота преливане. Язовир Лиляк пък се държи на ниски нива и има достатъчно свободен обем, за да поеме, при необходимост, вода от Пресиян и да не се стига до рискови ситуации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини