Села в Кюстендилско без път и без ток заради свлачища

40 часа проблем с електрозахранването имало кюстендилското Ново село заради "зверско свлачище" към паланката, каза кметът Румен Алексов вчера. Около 5-6 хил. куб. м скална и земна маса, дървета и борове на 100 м. от ската паднаха преди седмица върху пътя Сколощица-Ново село. Засегнати са и четири стълба - силно наклонени са, това прекъснало електроподаването, разказа кметът Алексов.

Аварийни екипи на ЧЕЗ успели да възстановят захранването към абонатите. От Пътно поддържане в Кюстендил едва вчера изпратили тежка техника и екип да прави "пробив" през огромната маса, препречила пътя.

До Ново село се стига само с високопроходим автомобил по алтернативен път, минаващ по стената на строения от 40 годиин и незавършен язовир "Кюстендил", каза кюстендилският нотариус Боян Алексов, който има имоти и често пътува по направлението.

Междувременно след валежите пропаднал пътят за близкото с.Дворище - 50-60 см. от трасето хлътнали, каза областнят шеф на Кюстендил Виктор Янев /ГЕРБ:/. Екип на общината повъзстановил платното, указан и обиколен маршрут.

Зяапочнало е от вчера почистване и на единствения път в с. Пелатиково, затворен от десетина дни заради свлачище, което събори плевник, част от къща и заля пътното трасе и партера на частна кооперация наблизо.

В Пелатиково от сряда е в сила бедствено положение, казаха от общината в Невестино, откъдето изпратили искане за намеса и съдействие от областния кризисен щаб, каза зам.-кметът на общината Йордан Глогов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони