Вижте как зелените разпределят парите от обществените поръчки

Пример за схемата е Обединение „Българка 2013“, в което са Марсилея“ ЕООД, и Сдружение WWF-България и Тома Белев (на снимката в средата).

Схема за участие в обществени поръчки и разпределение на парите от тях са изградили организациите от коалиция „За да остане природа в България“.

Зелените НПО–та от коалицията като „Зелени Балкани“, Българско дружество за защита на птиците, Асоциация на парковете и много други, са регистрирали дейността си в обществена полза.

Когато дойде време за изработване на планове за управление на защитени територии, или за опазване на птици, лалугери и други животники, тогава правят дружества (обединения, консорциуми) по Глава 15 от Закона за задълженията и договорите.

В член 357 нормативният акт позволява „две или повече лица (...) да обединят своята дейност за постигане на една обща стопанска цел“. Тоест зелените организации, регистрирани в обществена полза, използват вратичката в закона и без съдебна регистрация участват в търгове за печелене на пари.

С подписания договор между няколко зелени НПО-та и техните търговски дружества за участие в обществени поръчки се отива в Агенцията по вписванията, където се издава Единен идентификационен код (ЕИК).

На базата на договора за създаване на сдружението и ЕИК се открива и банкова сметка. Така обединението вече може да участва в конкурси. По правило повечето поръчки на Министерството на околната среда и водите и земеделското ведомство се изпълняват от експерти (физически лица). Тези хора обикновено са служители или близки на НПО-тата, участващи в консорциумите.

Голямата част от парите, платени по поръчките, отиват именно в експертите, изпълняващи различните дейности. Има информации, че за наблюдение на лалугери са плащани по 3000 лева седмично, а за броене на птици по 12 хиляди лева на месец. По правило сумите са силно завишени.

След изпълнението на поръчката обединението по ЗЗД, след като е изпълнило обществената поръчка и е разплатило сумите на експертите, подава само едно заявление пред в Агенцията по вписванията и тя го закрива. Тоест то изчезва от правния мир, защото е било създадено за постигане на обединена цел или срок на действие. След заличаването се закрива и банковата сметка. Чрез тази схема почти не остава публична среда какви пари на кой експерт за изплатени и от кое НПО.

Пример за подобно дружество е Обединение „Българка 2013“, включващо Марсилея“ ЕООД, и Сдружение WWF-България, както и бившият шеф на ПП „Витоша“ Тома Белев.

По този начин милионите от обществените поръчки и парите от еврофондовете отиват само при екоактивистите и приятелският им кръг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини