Баба Иванка наела килъри за шест роднини заради милионите от Георги Чикагото (обзор)

Некрологът на Георги Ройдов на вратата на дома на сина му Стойко в село Браниполе.

66-годишна баба наела убийци да ликвидират брат й, неговите деца и невръстните му внуци, за да остане единствена наследница на 4,5 млн. долара в САЩ. Пъкленият план, който трябвало да завърши с клане по Гергьовден, бил осуетен от агент на ДАНС под прикритие, внедрен в бандата килъри. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Възрастната Иванка Ройдова от близкото до Пловдив село Браниполе била дъщеря на Георги Ройдов, наричан Чикагото или Американеца, известен политически емигрант в Щатите. Според комшии тя, брат й Стойко и техните деца и внуци от 30-ина години се издържали главно от доларите, които Чикагото им пращал редовно. През 2014 г. емигрантът починал във Флорида и оставил огромно наследство в няколко фонда. Баба Иванка се изяждала от завист и злоба, защото смятала, че всичко е приписано на брат й и неговия син Георги, кръстен на дядо си.

Бабата тайно наела американски частни детективи и да водят дела в нейна полза зад Океана. У нас започнала да търси връзка с бандити за мокра поръчка. Обещавала да им даде 10% от доларите, които ще наследи, тоест към $450 000. Слухът за тлъстата сума плъзнал из подземния свят и стигнал до ДАНС. Оттам веднага вкарали в играта свой агент, който се свързал с поръчителката.

Според сценария на кръвожадната Иванка нейният брат Стойко трябвало да бъде отвлечен и накаран да подпише, че се отказва от наследството. Мъжът бил диабетик и наемниците трябвало само да му спрат инсулина, докато е в плен, за да умре след няколко дни.

А на Гергьовден, когато родата на Стойко - синът му, дъщеря му, зет му и двете внучета на 8 и 16 години, се събере в къщата в Браниполе, всички трябвало да бъдат заклани и застреляни.

В сряда 32-ма полицаи арестували баба Иванка, дъщеря й и други близки в село Браниполе. По-късно зад решетките останала само възрастната жена, която е обвинена в подготовяне на убийство и отвличане и може да получи от 1 до 6 години затвор.

Георги Чикагото бил брокер на имоти

Георги Ройдов, известен като Чикагото или Американеца, бил активист на БЗНС „Никола Петков” в Пловдивско. Успял да избяга от лагерите и затворите на комунистите през 1951 г., разказаха негови съселяни от Браниполе. Бил 26-годишен, а у нас останала съпругата му с двете им деца. Съдбата му през онези години напомня тази на Г. М. Димитров.

В САЩ Ройдов заживял в Чикаго, където бил касиер на българските политически емигранти. Започнал да работи в строителството и бизнесът му потръгнал. Станал брокер на недвижими имоти и основал собствена компания. Припечеленото влагал в дялове от 4 големи фонда, като редовно пращал пари и на децата си в България. В последните години живеел във Флорида. За първи път успял да си дойде в родината в началото на 90-те години, почти на 70-годишна възраст, но решил да се прибере обратно в САЩ. Преди 2 години починал и по изрично негово желание в завещанието бил погребан в гробищата на Браниполе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право