Кметове в община Ветово се пребориха за заплатите си

Общинският координатор на ГЕРБ във Ветово Димитър Денев.

Кметовете на община Ветово, град Сеново и село Писанец се пребориха да не ги унизяват с обидно ниски заплати. Общинският съвет се отказа да обжалва решението на Административния съд /АС/ в Русе, който отмени гласуваните трудови възнаграждения. В жалбите си, подкрепени и от областния управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев, кметовете оспориха намалените им пари като незаконосъобразни.

"Нашият проблем не е в заплатите, а че се спъва общата работа за развитието на общината и благоденствието на хората", уточни кметът на Ветово Георги Георгиев /МК "Бъдеще за всички"/. Миналия вторник на общоградско събрание ветовчани настояха ГЕРБ да оттегли общинския си координатор и съветник в местния парламент Димитър Денев "заради работата му за лична облага и срещу интересите на населението". Той пък поиска оставката на градоначалника и предсрочни местни избори.

Заради политически дрязги и междуличностни отношения местният парламент две предходни години, както и сега, отказва да гласува бюджета на Ветово.

На последните местни избори Георги Георгиев победи на втори тур с 50,11% /3233 гласа/ Мехмед Мехмед, за когото гласуваха 49,89% /3219 гласа/. Той стана председател на Общинския съвет. Димитър Денев отпадна още на първия тур със събраните 12,21%.

Административният съд в Русе отхвърли жалбата на Мехмед и потвърди резултатите от местните избори в община Ветово. Той обжалва решението пред Върховния административен съд, който трябва да се произнесе на 30 март.т.г. по казуса.

В 17-членния Общински съвет на Ветово ДПС има 7 съветници, МК "Бъдеще за всички" - 6, ГЕРБ - 3, МК "БСП и АБВ" - 1.

Миналия ноември местният парламент гласува новият стар кмет с пети мандат на община Ветово Георги Георгиев да се разписва срещу минимална заплата по закон от 730 лв. До м.г. той е вземал 1462 лв. на месец. Новата стара кметица на град Сеново Инна Георгиева /БСП/ пък получава 390 лв., докато преди е разчитала на 627 лв. За кметицата на село Писанец Виолета Неделчева /МК "Бъдеще за всички"/ са определени 380 лв. при полагаеми до 1300 лв. Като кметски наместник тя е вземала 420 лв.

Общинският съвет обаче гласува новият стар кмет на град Глоджево Илхан Абтиходжев да получава 1650 лв. месечно при 716 лв. в предишния му мандат. Толкова слага в джоба си и преизбраният кмет на село Смирненски Салих Салиев, който досега е вземал 627 лв. Кметът на село Кривня Реджеб Аков пък се разписва срещу 1400 лв. при 607 лв. в предишния му мандат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика