Стотици сръбски радикали на митинг в подкрепа на Караджич

Сръбските радикали в Белград излязоха на митинг заради 17-ата годишнина от бомбардировките в Югославия. Обявиха се срещу вчерашната присъда на Трибунала в Хага срещу лидера на босненските сърби Радован Караджич, който получи 40 години затвор, предава Russia Today.

Митингът беше организиран от водача на Сръбската радикална партия, чийто водач Воислав Шешел беше вицепремиер на страната между 1998 и 2000 г.

„Тези, които ни бомбардираха през 1999 г., тези, които убиваха децата ни, тези престъпници от НАТО, сега парламентът им даде правото да се разхождат свободно из Сърбия“, каза Шешел в обръщението си към тълпата.

Някои от протестиращите носеха портрети на Караджич.

„Той беше осъден, независимо, че беше невинен… и само защото е сърбин, който се е озовал на поста ръководител на Република Сърбия в един решителен исторически момент“, каза Шешел. „Присъдата срещу Радован Караджич е присъда срещу целия сръбски народ, история и нация.“

Караджич трябваше да отговаря за две обвинения в геноцид, пет за престъпления срещу човечеството и четири за нарушение на законите на войната, за времето, когато е бил президент на Сърбия от 1992 до 1996 година. Беше оправдан само по едно от обвиненията в геноцид.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят