Плевнелиев ще получи приза "Личност на годината - 2015" на Украйна

На церемония в Киев на 26 март президентът Росен Плевнелиев ще получи наградата „Личност на годината - 2015“ на Украйна за обществената му и политическа дейност в европейски и международен план и за приноса му за укрепване на отношенията на Украйна с международната общност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От "Дондуков" 2 уточниха още, че сред носителите на наградата „Личност на годината“ са папа Йоан Павел II, президентът на Латвия Далия Грибаускайте, президентът на Полша Александър Квашневски (1995-2005 г.), президентът на Литва Валдас Адамкус (1998-2003 г.). Върховният представител за Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС Хавиер Солана (1999-2009).

Наградата ще бъде връчена на Плевнелиев от първия президент на Украйна Леонид Кравчук. Отличието била заради приноса му за утвърждаване на единството на украинската нация, заради последователните си позиции в защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и заради отстояването на европейските ценности.

През 2016 г. ще бъде отбелязана 20-ата годишнина на програмата „Личност на годината“ в Украйна, която се връчва на личности с призната от европейската и световната общност професионална и обществена дейност, с принос в различни сфери на обществено-политическия и икономическия живот.

Докато е в Украйна Росен Плевнелиев ще проведе и среща с президента на страната Петро Порошенко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика