Над 100-годишна плетена къща устоя на голямо свлачище

Къща, правена преди повече от 100 години от кирпич и с плетени стени, оцеляла под жестоко свлачище, което втора пролет залива с пръст и тиня кюстендилското с. Пелатиково, казаха наследниците на имота - Сашо Александров, бивш граничен полицай, и съпругата му Петрана /Пепа/, които иначе живеят в Кюстендил, но през летния сезон се установяват в паланката.

Двамата сигнализирали преди две седмици за тръгналия отново 50 декара скат. Първо под бедствието паднал плевникът им, за което "Труд" писа. Миналия уикенд паднала и едната стена на къщата, по която съпрузите и семейството преди години правили подобрения и закарали оборудване. Но самата къща още стърчи на баирчето, което продължава да пълзи към единствения път в Пелатиково.

"Това е старият тип къщи - толкова са здрави. Ако беше модерно строителство, да е паднала отдавна", констатира съпругата Петрана Алексантрова, която работи в обредния дом в Кюстендил. С помощта на изпратени пожарникари и спасители семейството изнесло покъщнината си. Чака да отмине бедствието, за да върнат мебелите и вещите обратно по стаите. Но ще трябва много солиден ремонт и укрепване на основите и стените, за да са сигурни, че домът им става за обитаване и да са спокойни.

Междувременно от областната управа в Кюстендил обявиха, че в Пелатиково от четвъртък е изпратен и работи екип по разчистването на последствията от бедствието. Машините работили до 21 ч. вечерта. Очаква се до понеделник да бъде изчистен пътят към съседните Страдалово, Смоличано,Ветрен. За укрепването на целия скат обаче е необходим технически проект и около 1,5 мил. лева, коментираха от общината в Невестино.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони