ВАДА поиска по-строг контрол в американските лиги

Световната антидопингова агенция (ВАДА) има намерение да поиска по-строг контрол срещу употребата на непозволени стимуланти в професионалните спортни лиги в САЩ. Става дума за американския футбол, баскетбола, бейзбола и хокея на лед.


„Искаме да призовем всичките професионални спортни лиги на САЩ да предприемат по-строги антидопингови програми – каза Бен Никълс, официален представител на ВАДА. - И да ги приведат в съответствие с международните стандарти, като приемат програмата и правилата на ВАДА. Всичките професионални лиги в САЩ са частни. Те не се финансират със средства от държавата и нямат отношения с Националния олимпийски комитет на САЩ. Играчите в тези лиги стават подвластни на устава и регламента на ВАДА само когато са участници в официални световни първенства и олимпийски игри.“


Междувременно руският министър на спорта Виталий Мутко заяви, че информацията за 27 негови сънародници, заловени с мелдоний, не е точна. „Към момента Руската агенция за допингконтрол работи по 15 случая на наши спортисти, засечени в употреба на мелдоний – каза Мутко. - И трябва всички да са наясно, че всеки случай е строго индивидуален и резултатите от анализа се съобщават първо лично на съответния спортист.“ ВАДА уточни, че досега 123 спортисти от целия свят са уличени в употреба на мелдоний.
Международната федерация по плуване наказа за 4 години руската плувкиня Яна Мартинова, заловена в употреба на забраненото вещество остарин преди 8 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт