Най-добрият ни петобоец Димитър Кръстанов: Кон не ме е хвърлял, но шпага ме е убождала

Да си добър в един спорт е трудно, но да си добър в пет е още по-трудно. Затова пък интересно и разнообразно. Именно тренировки в пет различни дисциплини провокират най-добрия ни петобоец в момента Димитър Кръстанов да се захване с нелекия спорт преди 10 години.

„И плуването, и фехтовката, и бягането, и стрелбата, и ездата са ми любими – признава 22-годишният пловдивчанин. - Не мога да ги разделя. За щастие досега кон не ме е хвърлял, каквито случаи има. И то със сериозни последствия – счупване на ръка, нос... Но пък ме е пробождала шпагата, получавал съм травми на самото бягане... Това е част от спорта.”

Една от трудностите при ездата идва от факта, че състезателят има само 20 минути да свикне с коня, предоставен му от домакините на първенството. После трябва да е бърз на паркура и да се справи успешно с височина на препятствията 1 - 1,20 м. А във фехтовката се играят 35 боя, всеки в рамките на минута, като е позволен само един туш (б.р. 6 т.) срещу всеки съперник. За да подобри уменията си, Кръстанов участва и на републикански шампионати в тези спортове, където е неизменно в призовата тройка.

„Случвало ми се е да обяснявам какво значи модерен петобой - казва пловдивчанинът. – За съжаление при нас надпреварата продължава дълго и зрителите нямат търпението да изгледат състезанието докрай. Оттам и популярността му, особено у нас, не е толкова голяма.”

Кръстанов е изключително горд от последния си старт този месец – световната купа в Рио, което бе и тест за олимпийските игри през август. От 105 състезатели българинът е 12-и, с което добавя още точки за ранглистата. В момента той е № 7 в олимпийската класация, 33-ти е в планетарното подреждане и 15-и за световната купа.

„Ако и в следващите състезания запазя класирането си и съм в топ 15, имам всички шансове да спечеля квота за олимпиадата”, казва националът.

Последното българско участие на игрите е на Цанко Хантов в Сидни 2000, който сега предава опита си в САЩ.

„С Цанко се познавам лично – допълва Димитър. – Той също ми дава кураж да съм упорит и да продължа да следвам мечтата си. От няколко месеца ме подготвя и неговият бивш треньор по фехтовка – Йордан Гълъбов. Вече доста подобрих уменията си, а това се отразява и на цялостното ми представяне.”

Кръстанов започва да се занимава с петобой покрай баща си Атанас Кръстанов, който е майстор на спорта. Майка му Светлана пък е бивша лекоатлетка и плувкиня. Така малчуганът първо е записан да тренира плуване. Дори стига до юношеския ни национален отбор. Не след дълго започва подготовката си и в двата спорта. По настояване на татко си, участва за първи път на републиканско по модерен петобой, когато е 11-годишен.

„Тогава бях тренирал бягане само две седмици преди състезанието – спомня си Димитър. – Трябваше да измина 1 км. Аз станах първи. Хареса ми да печеля и си казах: Това е моят спорт.”

За разлика от тогава обаче, сега тренировките му са между 5 и 7 часа всеки ден. Ако не е на състезание, почивка си позволява единствено през уикенда, когато се прибира от София в родния Пловдив, за да види близките, приятелката си Стефани и родителите си.

„За щастие семейството изцяло ме подкрепя в това, което правя – казва Кръстанов. – И приятелката ми Стефани подхожда с голямо разбиране към моите дълги отсъствия. Тя е бивша състезателка по бокс и прекрасно знае какви усилия трябва да положиш, за да си наистина добър.”

Заради спорта петобоецът е прекъснал временно образованието си в НСА, за да се отдаде изцяло на подготовката си за Рио.

През 2012-а Кръстанов записва един от големите си успехи до момента. На световното за юноши в Англия е 4-ти, но късметът му се усмихва. Шампионът Кирил Касяник (Беларус) е уличен в употреба на допинг и дисквалифициран. Класирането се пренарежда и Кръстанов получава бронза. Националът обаче предпочита сам да си извоюва отличията, а не да му бъдат давани.

През юли той ще участва на европейското в София, което е последна проверка за олимпиадата, а у нас се очаква да пристигне голяма част от световния елит.

„Усещането да си пред родна публика е различно, много вълнуващо – казва Кръстанов, който е трикратен балкански шампион. – Все пак идват близки и роднини, за да те гледат. Трябва да дадеш всичко от себе си и да се представиш достойно.”

И сега българинът се надява да зарадва феновете си с медал, но голямата му цел си остава отличие от най-престижния форум на планетата – олимпийските игри в Рио.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт