От 1 юни билетчето в София става 1,60 лв. (обзор)

По 1,60 лв. ще плащат от 1 юни софиянци и гости на столицата за еднократно билетче в градския транспорт. Това предложи Центърът за градска мобилност (ЦГМ). На пресконференция бе представена икономическата рамка на дружеството за 2016 година. Според разчетите му реалната стойност на билета била 1,64 лв. Разликата от 4 ст. щяла да се покрие от приходите, които абонаментните карти генерират.

Както “Труд” вече писа, поскъпване на абонаментните карти за градския транспорт не се предвижда. “Ще увеличим цената само на билетите”, категоричен бе изпълнителният директор на ЦГМ Симеон Арнаудов и добави, че това важи за всички еднократни превозни документи, включително и електронните.

От Столична община и ЦГМ обясниха, че поскъпването на билетите има една цел - да стимулира хората да пътуват с абонаментни карти. “Така е във всяка европейска държава. С месечна карта за всички линии едно пътуване струва само 36 ст.”, обясни Арнаудов.

Към момента 62% от хората пътуват с преференциални карти, а едва 15% с билети. “Целта ни е пътуването с еднократни превозни документи да бъде нещо инцидентно”, каза още Арнаудов.

ЦГМ внесе предложението в Столична община. То трябва да бъде обсъдено от комисиите в общинския съвет, като крайното решение ще вземат общинските съветници.

Пускат три нови карти

За да стимулират пътуването с карти, от Центъра за градска мобилност предлагат три нови абонаментни документа. Те са “Метро плюс”, “Карта София” и тридневна карта за всички линии.

“Метро плюс” ще струва 43 лв. и ще включва пътуване с метро и придвижване с една линия наземен градски транспорт. С тридневната карта срещу 10 лв. хора, които обикновено не ползват обществения транспорт, ще пътуват по всички линии.

Третият тип абонаментен превозен документ е “Карта София”. Тя е предназначена основно за туристи и ще струва 20 лв. С нея в рамките на 3 дни туристите ще могат да пътуват неограничено в София. Картата ще включва и отстъпки към исторически, културни и търговски обекти.

Очаква се трите документа да бъдат въведени през октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини