Магистрала „Хемус”с 2 тунела по-малко и ще лъкатуши

Правителството обеща да спести 100-150 милиона лева след препроектирането. Снимка: Виктор Гилтяй

Вместо със 140 км/ч колите ще пътуват със 120 км/ч

Освен че ще е по-тясна и по-бавна, магистрала “Хемус” и ще лъкатуши. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол.

Тя заяви, че е взето решение проектът за магистрала “Хемус” да бъде препроектиран. “Първоначалният проект беше изработен за трасе, по което скоростта да бъде до 140 километра в час, но това изисква максимално право трасе, затова сега скоростта ще бъде намалена до 120 километра в час”, поясни Павлова. Тя каза и че ще отпаднат двата тунела по трасето до разклона за Плевен и Ловеч. Икономическият ефект от това щял да е намаляване на проектната стойност на трасето до 100-150 милиона лева.

“Участъкът до разклона за Плевен и Ловеч ще бъде разделен на 4 лота, а габаритът на магистралата ще бъде намален”, разясни още Павлова. Първият лот ще е 10 километра и ще започва от Ябланица. Там няма да има препроектиране, а само намаляване на габарита, т.е. трасето ще е по-тясно.

Нов търг за този участък ще се проведе по новия Закон за обществените поръчки, след като минат обжалванията. Останалите три участъка ще трябва да се препроектират, обясни Павлова. Дали при тях офертите на строителите ще бъдат оценявани с най-ниска цена или по икономическа изгода, предстои да се обсъди, допълни министърът.

Лидерът на БСП Михаил Миков обвини Лиляна Павлова за състоянието на международния път между Видин и сръбската граница. “Абсурдно е да говорите за магистрали, за чудеса, за виадукти, след като на международния път има 200-метрова пропаст”, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини