Болногледачка глътнала наследството на „Кървавата Иванка” (обзор)

Иванка Ройдова отрече да е поръчвала убийствата на брат си и целия му род. Снимки: Стоян Илиев

Богатството на Георги Чикагото надхвърляло 10 млн. долара

Съдът остави в ареста обвинената за подготовка на 6 убийства

Болногледачка получила бащиното наследство на Иванка Ройдова от пловдивското село Браниполе, обвинена за подготовката на 6 убийства. Това стана ясно в Пловдивския окръжен съд, който наложи постоянен арест на 66-годишната жена, станала популярна през последните дни в медиите като “Кървавата Иванка”.

В четвъртък полицаи и прокурори обявиха, че са разкрили пъкления план на Иванка Ройдова да бъде отвлечен и ликвидиран брат й Стойчо. Неговият син Георги, дъщеря му Гергана и зет му, както и двете му внучета на 8 и 16 години трябвало да бъдат убити, когато се съберат да празнуват на Гергьовден.

Както писа “Труд”, Георги Ройдов, наричан Чикагото или Американеца, емигрирал в САЩ като активист на БЗНС “Никола Петков” през 1951 г. Тогава бил 26-годишен, а семейството му останало в България. Освен Иванка и Стойчо той имал още една дъщеря Анна Ройдова, която в момента живее отвъд океана. В Чикаго българинът забогатял от строителство и сделки с недвижими имоти. През 2005 г. Георги Ройдов подписал завещание, в което като изпълнител посочил дъщеря си Анна, която да раздели поравно имотите и парите му с брат си и сестра си. През 2008 г. обаче Ройдов решил да продаде всичко в Чикаго и да се премести във Флорида. Парите възлизали на над $10 млн. и били вложени във фондове. Вече бил болен от Алцхаймер и се наложило да му бъде наета болногледачка. С тази работа се заела Недялка Бързакова от Перущица. През 2011 г. Ройдов подписал ново завещание, в което прехвърлял цялото си имане на Недялка.

Наследниците на Чикагото подали жалби до различни институции в САЩ, включително и до ФБР, в които настоявали да се отмени второто завещание, тъй като баща им го е подписал вече много болен и без да разбира съдържанието му. Според близки до семейството обаче синът Стойчо успял да се разбере с Бързакова и да получи дялове от 3 фонда, а синът му Георги - от един, общо за около $4,5 млн.

Според прокуратурата заради договорките на Стойчо Иванка замислила кървавото отмъщение за него и рода му, като по-нататък планът й включвал и убийство на болногледачката.

В търсене на изпълнители за вендетата Иванка попаднала на агент от ДАНС под прикрие, който й се представял за адвокат под името Пламен Мирчев. Двамата имали две срещи, разказа вчера прокурор Иван Спиров. Първата била на 14 март и на нея Иванка поискала от адвокат Мирчев да организира отвличането на брат й Стойчо и да го принуди да разпише пълномощно и договор, че й прехвърля сметките си от бащиното наследство в САЩ. Дала таен телефонен номер, на който “адвокатът” да й звъни. На 18 март се срещнали отново и тогава Иванка дала 3000 лв. на Мирчев, вече говорила за масово убийство и затова му дала списък с имената на поръчаните, писан на ръка. Казала също, че предлага 10% от стойността на наследството в САЩ, ако осъществи плана й.

Според защитата на Иванка тайният агент, представящ се за адвокат, твърдял, че работи в международна кантора и може да й предостави допълнителна информация за наследството в САЩ. Затова и получил поисканата сума, а не за смъртта на брат й и неговата фамилия.

Защитната теза на “поръчителката”: Не съм получила и 50 цента

“В шок съм. Не съм поръчвала никого. Всичко е една постановка. Наистина става въпрос за пари и да ми затворят устата, за да не си търся наследството. Това е истината. От това наследство 50 цента не съм получила, но има хора, които го откраднаха. И това не е брат ми, а жена, българка, на име Нели Бързакова. Именно тя е организирала всичко срещу мен”. Това заяви Иванка Ройдова. И запита: “Какъв интерес имам аз, ако бъдат убити брат ми и неговите наследници, при положение че наследството на баща ми е притежание на Бързакова?”

“Иванка е в добро психическо състояние. С чисто съдебно минало е, няма опасност да напусне страната, да се укрие и още по-малко да извърши престъпление. Иванка не е поръчвала убийство и отвличане, защото няма логика”, каза адвокат Йордан Давчев, бивш шеф на пловдивското следствие. Според него обвинението се крепи изцяло върху показанията на тайния агент, а в използваните СРС-та няма доказателства срещу клиентката му. Защитата на Ройдова ще обжалва задържането й пред Пловдивския апелативен съд на 31 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право