Бойко Борисов: На 19 април ще започнем да си дупчим и да си добиваме газ и нефт от Черно море

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Приоритет за България е добиването на нефт и газ от Черноморието, каза Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Той участва във форум в Стара Загора на структурата на старейшините в партията.

„Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“. На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт. Румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10% газ, а ние 100%. След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ, ставаме конкурент“, прогнозира Борисов, без да дава повече подробности по темата.

За диверсификацията

„Ако се заинатим за нещо, то няма да стане. Подписахме интерконекторите с Гърция, с Турция. Има акт 16 - пускаме двата компресора. До месец ще сложим най-добрите американски компресори и на гръцката граница. Нашите опоненти казват, че сме за диверсификация. Каква диверсификация ще направите с компресори, които бутат в едната посока. Близо 300 млн. струва и ние ще направим истинска диверсификация и още един източник. Още повече ще ни намразят. Всичко става, защото им бъркаме в икономическите и финансови отношения“, допълни премиерът.

За обществените поръчки

„Следим вноса на захар, месо, сладкарски изделия, цигари, алкохол. Вижте какви данъци са плащали преди и какви сега“, посочи още Борисов. „Толкова поръчки се спряха. Защо сега, а кога? Като излязат на повърхността, тогава ги виждаме. И когато може да се направи по-добре, ги спираме. Министърът не ги прави обществените поръчки, има екип от 20-30 души, на които им се плаща специално за това. Това е политическа воля – да сме сгрешили и да се поправим, когато проблемът е изплувал на повърхността“, обясни премиерът.

За хазната

„Правителството постигна ръст на икономиката, стабилни финанси, спад на безработица, хазната ни е пълна с пари, не пипаме дълга – не харчим парите“, съобщи още Борисов.

"Навлякохме си големи врагове с това, което направихме през годините. Ако ги питаш – искат предсрочни избори. Това е изгодно само на ГЕРБ, но не е изгодно за държавата“, смята премиерът.

За опозицията

Бойко Борисов упрекна представители на опозицията, че го критикуват, а никога не са сложили „тухла една върху друга“, а са били в управлението на страната.

„И проявяват и нахалство – като направя нещо, казват, че те са ми казали. Аз не ги чета, не ги гледам, не ме интересуват. Все едно ги няма, не се коментират. Осъзнахме им тактиката, която цели дестабилизация. Да имаха 20-30%, да сме равностойни, да ги разбера. Но с няколко процента искат да разбутат държавата –това значи, че пазят някакви чужди интереси. Те да кажат какви са“, каза Борисов.

По думите му дори ДСБ и Татяна Дончева да направят обща коалиция, пак нямат убедителни шансове срещу ГЕРБ.

За партньорите

Бойко Борисов обясни, че за да продължи да има стабилно управление, участниците в него трябва да са по-диалогични.

„Но се оказа, че много майсторски всички партии в управлението поставят всякакви условия. И много кадрови назначения. Сметката не мога да ви кажа каква е. Казвах си - щом народът така ни е подредил, ще бъдем по-диалогични. Но се оказва, че ГЕРБ започва да ерозира за сметка на тези, които хем са в управлението, хем не са. Като е хубаво – казват, че те са ни казали как да го направим, като не е – твърдят, че ГЕРБ са виновни“, посочи министър председателят.

„Ще можем ли да даваме над 200 милиона на Калфин да си прави социална политика, ако не са изработени от другите министри. За да дадем 20 милиона на спешната помощ, трябва и другите министри да са работили добре. Дали сме над 250 милиона на екологията, за да затворят програмите, 300 милиона национални средства и над 1,5 млрд. европейски пари са отишли за земеделие. Това не им харесва, защото съседните държави се тресат. Минахме 3% ръст на икономиката. Строят се заводи. В Стара Загора ще има завод, защото хората се убедиха, че в България има специалисти.

Кое не им харесва. Че не можаха да си сложат главен прокурор ли? Отдалечена, независима прокуратура е казано, че трябва да има. Така е нашата демокрация. Днес сме ние, няма да се изкушим, но утре ще са други“, каза министър-председателят. Борисов обеща, че посредством плана за реформа в съдебната система, който е изготвен, вероятно до година и половина секторът ще е стабилен.

Премиерът посочи, че силата и независимостта на ГЕРБ се дължи на прозрачното финансиране на партията. Борисов благодари на фондация „Ханс Зайдел“ за подкрепата и помощта в изграждането на нови кадри, предприемачи и силни жени-лидери.

В края на форума Борисов обеща, че правителството ще дари парите, нужни за възстановяването на изгорялата сграда на училището в Карнобат, които не достигат от застрахователното обезщетение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини