Хълк Хоган: Мистър Мускул

Легендарният кечист, неуспял актьор и звезда от семейно риалити шоу Хълк Хоган отново навлезе с масивната си мускулатура под светлините на прожектора - този път като борец срещу клюкарските медии. Хълк осъди сайта Gawker на историческите $140 млн. обезщетение, след като публикуваха таен секс запис с негово участие. Медиите веднага се възползваха от възможността да обвържат професионалното амплоа на Хълк и излязоха със заглавия за това как Хоган е “тръшнал жълтите медии”.

Истинското име на Хълк Хоган е Тери Болеа, той е роден преди 62 години в щата Джорджия и постига световна слава през 80-те като част от световната федерация по кеч. Хълк е звездата в може би най-знаковия мач в историята на този развлекателен спорт, когато успява да вдигне във въздуха и да тръшне на ринга 200-килограмовия Андре Гигант на финала на “Кечмания” през 1988 година. Оттогава той е емблемата на този нагласен, но крайно забавен спорт. Хълк се превръща в поп културна икона със своя колоритен имидж. Дрехи в ярки цветове, пиратска кърпа на главата, бели ретро мустаци, преувеличени маниери и лъскави мускули. Хоган е най-релефното олицетворение на анаболната субкултура в САЩ от 80-те години на миналия век. Той е символът на неуморните фитнес маниаци, които помпаха желязо в “Голдс Джим” и Венис Бийч, Калифорния, в опит да отмъкнат малко от Американската мечта.

Хълк превърна своите бицепси в мултимилионен бранд и доказа, че кичът и лошият вкус невинаги трябва да са чак толкова отблъскващи. Той е и един от най-лошите актьори в историята на Холивуд. През 90-те световната слава на ринга на кеч федерацията не му беше достатъчна и той реши да мине на пълен работен ден в голямото кино. Но колосални провали като “Дядо Коледа с мускули” бързо редуцираха мечтата му за актьорска слава до шеги на филмови критици и иронични погледи на зрители. Все пак той постигна значителен успех на малкия екран със сериала “Гръм в рая”, който беше много популярен и сред българските деца към края на 90-те години на миналия век.

През новото хилядолетие Хоган нямаше как да бъде вече активен кеч изпълнител, въпреки че запази своята масивна рамка от мускули и продължаваше да се пласира в публичното пространство като импозантен анаболен алфа мъжкар. Новото му амплоа беше на риалити звезда. Той превърна своето семейство в ефирни знаменитости и за кратко беше един от по-малко дразнещите образци на потъналия в посредственост и лош вкус риалити жанр.

Точно когато всички си мислеха, че добрият стар и здрав Хълкстър най-накрая се е ориентирал към оттегляне и вече е под радара на мейнстрийм медиите, се разгърна целият скандал с Gawker. Един от най-богатите, успешни и четени жълти сайтове публикува таен запис, на който се вижда как Хълк прави секс със съпругата на един от най-добрите си приятели – радиоводещият Бъба Клем, който е заснел Хълк в действие без неговото знание. Записът стана изключително популярен и осигури огромен трафик на Gawker. А Хълк реши да атакува сърцето на клюкарската интернет индустрия и заведе дело срещу сайта. В крайна сметка след две присъди в негова полза Gawker вече дължи на Хоган 140 милиона долара. Това бе изтълкувано като решителна, дори историческа победа за знаменитостите в тяхната битка за повече неприкосновено лично пространство. Шефът на сензационалисткия сайт Ник Дентън обаче видя в решението на съда удар срещу свободата на словото. Повечето хора взеха страната на Хълк, а сега дори е възможно Gawker да фалира, ако след обжалването гаргантюанската сума не бъде намалена.

Хълк Хоган бе видимо доволен от своята победа. Само дано не реши да финансира ново риалити шоу с парите.

Ще се завърне ли Хълк в киното

Въпреки ужасните роли, които направи през последните две десетилетия, Хоган няма да изостави толкова лесно своята голяма страст по киното. Той знае, че никога няма да бъде Марлон Брандо, но въпреки това не се е отказал от магията на седмото изкуство. Засега на хоризонта пред него стои непотвърдено участие в четвъртата част на ансамбловата екшън екстраваганца на Слай Сталоун “Непобедимите”.

За него

Битката му е достойна и заслужава подкрепа

Хълк Хоган е голям кечист, може би най-големият в американската история и много добър приятел. Познаваме се още от снимките на „Роки 3”. Трябва да ви кажа, че боят с Хълк не е нещо, което препоръчвам на неподготвени хора. Хоган е адски силен, добре трениран и може да ви строши черепа като зряла диня. Но извън ринга е добродушен и щедър човек. А битката му с онзи жълт сайт е достойна и той заслужава подкрепа. Аз и много мои приятели от развлекателния бизнес сме били брутално очерняни от същите хора. Те нямат никакъв морал, нямат скрупули и не биха се спрели пред нищо, за да извадят и най-интимните моменти от човешкия живот пред милиони хора. Това не е журналистика, това е помиярщина.

Силвестър Сталоун, актьор

Той е американска икона

Хълк Хоган е американска легенда и икона на развлекателния спорт. Може да не харесвате кеч, да го смятате за бутафорна инфантилщина, но приносът му към популярната култура е неоспорим. Хоган е един от най-забавните и откровени гости, които съм имал в своето шоу. Той е учудващо образован по много теми и разговорът с него е удоволствие. Делото му срещу Gawker бе удар право в сърцето на клюкарската индустрия за лъжи и спекулации. Дано Хълк намери добър начин да оползотвори тези 140 млн. долара

Хауърд Стърн, радиоводещ

Няма да свалим записа с него

Делото срещу Gawker беше фарс, а присъдата в полза на Хоган е присъда срещу свободата на словото, Съдията ни нареди да свалим секс записа, но ние няма да го направим. Милионите ни верни читатели заслужават да получават най-свежите и скандални информации за публичните личности. Хоган е обществена личност и няма смисъл да се оплаква и да се прави на жертва. Нашият сайт преначерта границите на журналистиката и нищо не е в състояние да ни спре да развием нашия бизнес модел. А присъдата я обжалваме.

Ник Дентън, шеф на Gawker

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица