Ръст на делата за корупция в Търговище

Ръст на делата за корупционни престъпления отчита прокуратурата в Търговище, след като през миналата година са наблюдавани 38 производства, срещу 25 за предходната. Половината са новообразувани през 2015г, а внесените обвинителни актове са 14, сочи отчета на Окръжна прокуратура.

Като пример се посочва обвинение срещу двама бизнесмени и техен служител за опит да подкупят полицай, за да не разследва евентуални престъпления във фирмата им. Случаят е в съдебна фаза.

През миналата година в Търговище е имало 19 преписки за извършени престъпления за представяне на неверни данни за получаване на финансови средства от еврофондове, гласи още отчетът на прокуратурата. Според него има значителното намаление на престъпления, свързани с неправомерно ползване на субсидии от агросектора по еврофондове. През 2015г. в съда са били внесени девет прокурорски акта за тези престъпления, при 17 за предходната година.

Анализът на разкритите икономически престъпления сочел, че водещи са тези против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система.

От 54 телефонни измами на територията на областта през миналата година обаче са разкрити едва 6.

Данните от отчета подадоха от Апелативна прокуратура във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини