Жители на три села блокираха пътя Перник – София заради водния режим

Бургас с нов паркинг за 50 коли

Благотворителният календар на Fibank вдъхновява да правиш добро

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Криминалисти от Сливен беседват с ученици за вредата от наркотиците

Районна прокуратура – Средец дарява награда от ВСС на „Българската Коледа“

Премиерът Борисов: Принципът, който сам защитавал, е отбрана и възпиране, но диалог с Русия (ВИДЕО)

Срути се стена на строителен изкоп в столичния квартал „Манастирски ливади“

Светофар падна на кръстовище в столицата

Глобиха бивш кмет 3000 лева за незаконно сметище

Приеха Андреа в болница на системи (СНИМКА)

Синът на Миню Стайков остава на свобода

Силно земетресение е усетено край остров Крит

Шофьорка отнесе пешеходец на улица в Лом

Мегз: Майка ми ме научи да готвя едва на 28

Студенти по туризъм искат да работят легално като гидове

Студентите все повече желаят да работят легално като ексурзоводи и предлагат промяна в Наредбата. Снимка: Антон Стоянов

Студенти от Колежа по туризъм предлагат на Министерството на туризма /МТ/ да коригира приетата през януари Наредба за екскурзоводите, за да могат легално да работят като гидове. Тази седмица те ще представят искането си на среща с министър Николина Ангелкова. Н

аредбата, която за първи път въведе регламент за тази дейност, ще влезе в сила в средата на сезона – на 19 юли. Дотогава екскурзоводите трябва да се впишат в Националния туристически регистър. За вход в системата завършилите колежани трябва да се явят на изпит пред комисия, която ще заседава 2 пъти годишно. Преди това трябва да са навъртели поне 8 седмици стаж при правоспособен гид. За студентите със завършена трета степен на квалификация по професията има и изискване за поне 1 г. стаж в туризма.“На практика младежите от 1 и 2 курс ще останат без шанс за легална работа, въпреки че са търсени от туроператорите. Всеки сезон те наемаха по 100-150 студенти“, коментира пред „Труд“ проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара и бивш директор на колежа. Той и туроператори подкрепят искането на студентите да се регламентира сключването на трудови договори и със стажант-гидове.

„Наредбата е добра, защото най-сетне слага ред в бранша, какъвто има в цяла Европа. Не може само с чужд език без практика да се предоставя качествена услуга на туристите“, смята обаче председателят на Съюза на екскурзоводите Валерий Гочев. Според него може да се направи изключение само за студентите от колежите по туризъм, но не и без 2-месечния стаж при професионален гид. „Наемането на студенти би помогнало там, където има дефицит. Досега подобно проучване не е правено. Сезон 2016 ще е преходен за въвеждането на новите правила и ще покаже къде не достигат кадри“, коментира Гочев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.