87 джипита затварят кабинети в Кюстендил и Дупница

Само два кабинета за пациенти ще отворят в понеделник с по двама лекари с по 12-часово разположение - по един в Кюстенди и в Дупница, като съсловната организация ще плати разходите за деня, каза вчера шефът на сдружението на общопрактикуващите лекари за региона д-р Румен Алексов. Той увери, че няма да има излишно напрежение, "блокади" и др. такива форми.

В 8 часа протестиращите се събират пред градската поликлиника. "Протестираме не за по-високо заплащане, а за по-добро финансиране на здравеопазаенето", отбеляза д-р Алексов.

Колегите му, 87 са общопрактикуващите в региона, чакат истински реформи в системата. А се случав друго - с наредбите, сътворени набързо от МЗ, се ограничава възможността пациентите да се лекуват адекватно и качествено. Лекарите не приемат и периодичните лъжи от страна на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов като тази например, че всеки пациент ще получи по едно направление месечно и ще може да си прави изследвания , каквито поиска, без да е осигурен финансов ресурс за това, мотивираха протеста и обясниха за недоволството си кюстендилските доктори. Обобщено те са недоволни от отношението и поведението на здравното министерство към тях - по условията за труд, заплащането и др..Кюстендил е сред първите в протеста срещу здравните реформи просто защото структурата има синхрон сред колегите от региона - ишначе недоволството срещу това, което се прави, навсякъде е голямо и нетърпимо.

Имаме готовност да поемем евентуално увеличения брой на пациенти, които ще дойдат при нас в деня на протеста. Няма да върнем никого, дано да се справим" Ние обаче не сме страна в този спор, ние сме друго звено", каза шефът на спешния център в Кюстендил д-р Анелия Георгиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве