Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

ТЕЦ „Бобов дол“ ще гори отпадъци заедно с въглищата

Снимка: Кирил Фалин

ТЕЦ „Бобов дол “ получи разрешение да разшири производството си, като изгаря неопасни отпадъци, каза шефът на енергийното дружество инж. Емил Христов. Ще се използват за гориво отпадъци, които нямат никакво вредно въздействише за въздуха и каквото и до е отделяне на вредни емесии, категоричен е той.

Отпадъците ще заместят 0.5% от използваните от централата въглища – при нормално натоварване на мощностите централата гори по около 250 тона въглища на час, по около 5 хил. тона за денонощие, казаха специалисти. Едва 96 тона на денонощие в пещите на централата занапред , или малко над 30 хил. тона годишно, ще са отпадъци.

Предварителното им третиране ще става на новообособена площадка в близост до открития склад за въглища на ТЕЦ-а. Ще се изгарят отпадъци от шивашката, обувната и дървопреработвателна промишленост, както и RDF гориво, които са напълно безвредни.

„Така ще помагаме на общините, където има голямо натрупване на отпадъци, а и ние ще си помагаме на нас самите, като ще използваме алтернативно гориво“, каза инж. Христов. Той наскоро посетил завода за преработка на отпадъци в София и останал възхитен от въведената технология в комплекса. На първо време необходимият алтеративен ресурс гориво за ТЕЦ-а ще се кара от столицата, даде да се разбере той.

По разчетите на дружеството новото алтернативно гориво в ТЕЦ „Бобов дол“ ще се използва от 1 май т.г. Според решението на РИОСВ проектът за алтернативното гориво в ТЕЦ -а няма нужда от изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.