ТЕЦ „Бобов дол“ ще гори отпадъци заедно с въглищата

Снимка: Кирил Фалин

ТЕЦ "Бобов дол " получи разрешение да разшири производството си, като изгаря неопасни отпадъци, каза шефът на енергийното дружество инж. Емил Христов. Ще се използват за гориво отпадъци, които нямат никакво вредно въздействише за въздуха и каквото и до е отделяне на вредни емесии, категоричен е той.

Отпадъците ще заместят 0.5% от използваните от централата въглища - при нормално натоварване на мощностите централата гори по около 250 тона въглища на час, по около 5 хил. тона за денонощие, казаха специалисти. Едва 96 тона на денонощие в пещите на централата занапред , или малко над 30 хил. тона годишно, ще са отпадъци.

Предварителното им третиране ще става на новообособена площадка в близост до открития склад за въглища на ТЕЦ-а. Ще се изгарят отпадъци от шивашката, обувната и дървопреработвателна промишленост, както и RDF гориво, които са напълно безвредни.

"Така ще помагаме на общините, където има голямо натрупване на отпадъци, а и ние ще си помагаме на нас самите, като ще използваме алтернативно гориво", каза инж. Христов. Той наскоро посетил завода за преработка на отпадъци в София и останал възхитен от въведената технология в комплекса. На първо време необходимият алтеративен ресурс гориво за ТЕЦ-а ще се кара от столицата, даде да се разбере той.

По разчетите на дружеството новото алтернативно гориво в ТЕЦ "Бобов дол" ще се използва от 1 май т.г. Според решението на РИОСВ проектът за алтернативното гориво в ТЕЦ -а няма нужда от изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес