Оръжие само срещу стандартизиран психологичен тест предлага експерт по сигурност

„В закона за оръжията и охранителите трябва да се въведат стандартизирани психологични изследвания със стандартизиран резултат, под който не бива да има достъп до тази професия и това оръжие", предложи пред Нова тв експертът по сигурността и депутат от ГЕРБ Маноил Манев по повод заложническата драма в столичния квартал „Стрелбище”, където пенсионираният полицай Петър Коджейков стреля по полицията.

По думите му трябват периодични психологични изследвания, за да се хванат отклонения в поведението и когато се констатират такива, веднага да се отнеме достъпът до оръжие.

„Аз не познавам мой колега, който е имал лично оръжие, да се е отказал от него ей така. Този детайл за мен е важен и това не е нормалното поведение на полицай, който е имал лично оръжие, да се откаже от него, да го върне и да се набави две незаконни оръжия”, каза Манев.

„Темата за придобиването на незаконно оръжие е широка и много важна, а самият акт е притеснителен. Реши ли някой да си набави незаконно оръжие, той не го прави, за да има един килограм повече желязо вкъщи”, допълни той.

Причината за инцидента най-вероятно е стрес

„Останах с впечатление, че Петър Коджейков не е психичноболен. Най-вероятно не е имал психични разстройства. Когато се стигне до такъв инцидент, най-често това се дължи на някаква криза, на нещо извънредно, стресова ситуация”, обясни от своя страна проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия.

„Прекаран инсулт би могъл да бъде основа за развитието на такова психично разстройство. Възможна е и депресивна реакция, която да доведе до агресия”, поясни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини