Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно дете е починало в МБАЛ в Разлог

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла

Ким Кардашиян и Кание Уест кръстиха дъщеричката си Чикаго

Дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, казват учени

Румен Петков проведе среща с Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество

Задържаха 16-годишен куриер на измамници с „пратка” от 76 000 лв.

11 загинали и 46 ранени при катастрофа с автобус в Турция

Върнаха делото за скандалния ремонт на старческия дом в Сливен

Домът за стари хора в Сливен. Ремонтът му се превърна в нарицателно, не защото не е бил необходим, а заради това как се провеждат и изпълняват обществени поръчки с парите на данъкоплатците.

Делото за скандалния ремонт на Дома за стари хора в Сливен бе върнато отново в прокуратурата. Наказателното производство срещу гл. специалистка Н.М. в община Сливен за причинени значителни щети за 35 хил. лева бе прекратено от Окръжния съд в Сливен заради съществени, но отстраними пороци в обвинителния акт, посочва съдът. Дотук се стигна, след като Н.М. веднъж бе осъдена по това обвинение, после присъдата й бе отменена и случаят влиза за втори път в съда.

Санирането и вътрешният ремонт на социалното заведение на стойност 1,5 млн.лева без ДДС са били възложени през 2008г. на гражданско дружество „Стройинвест“, в което са влизали 3 частни фирми. Едната от тях – „Булгейт“ – е изпълнила възложените СМР. Две години по-късно, когато обектът е бил готов и почти нацяло платен, Държавната финансова инспекция установила, че в протоколите са вписани неизвършено строителство и завишени количества на СМР. Комплексна експертиза оценила, че тези неизвършени и завишени строителни дейности възлизат на близо 650 хил.лева. А Министерството на регионалното развитие, което е съфинансирало ремонта, е задължило Сливен да върне цялата крупна сума заради констатираните нередности. На подсъдимата скамейка бе изправена главната специалистка Н.М. по обвинение, че не е проявила достатъчно грижа при осъществяването на контрола. Назначената повторна, комплексна експертиза намалила стойността на нанесената щета над 15 пъти – на близо 35 хил. лева.

Причина за многократната разлика е, че при изготвянето на повторната експертиза са били изключени някои позиции. Това са били „онези позиции, за които вещите лица добросъвестно са приели, че не са в състояние да преценят процента на изпълнение, тъй като това не е могло да се установи при проверката на място“ – посочва съдът в мотивите си по първото дело срещу строителната техничка. То приключи през октомври м.г. с осъдителна присъда за Н.М. от 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок и глоба от 1000 лева. Служителката бе осъдена също да възстанови причинените щети на общината за 35 хил. лева. По-късно Апелативният съд в Бургас отмени наказанието и върна случая на прокуратурата заради съществени, но отстраними пропуски. Сега второто дело отново не тръгна, тъй като обвинението не изпълнило указанията на висшата инстанция.

Докато казусът се разхождаше между Сливен и Бургас, друго дело, свързано отново със скандалния ремонт на старческия дом, приключи и на последна инстанция, ВКС, с ефективна присъда за Евгений Петков – управител на гражданското дружество „Стройинвест“. Той получи 3 г. и 6 м. затвор за това, че противозаконно е присвоил 1,1 млн. лева. Тази сума е била преведена от общината на „Стройинвест“ за ремонта на старческия дом, но не е била изплатена на фирмата изпълнител.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.