Проверяват за дисциплинарни нарушения гранични полицаи на ГКПП Аерогара София

Челен сблъсък в Ришкия проход Режат автомобили, вадят пострадали

Мъжът, който държи заложници в супермаркет във Франция, е член на “Ислямска държава”

“Качулки” задържаха крадла на местопрестъплението

Борисов и Мариано Рахой обсъдиха приоритетите на Българското председателство и Западните Балкани (СНИМКИ)

Прокуратурата: Още преди лятото ще се вземат мерки за спокоен сезон

Въоръжени са взели заложници в супермаркет във Франция

Жълт сняг валя в Шумен (СНИМКИ)

Китайската космическа станция ще падне между 30 март и 3 април, сред възможните места е и България 

Първият мач на Григор Димитров на ATP Masters 1000 турнира в Маями пряко по Mtel Sport 1

Дело за измама с жилища в Ямбол продължило 17 години, прекратиха го по давност

Антимафиоти задържаха британец сериен педофил с фалшива самоличност в Търново

ГДБОП пресече кибератака за три милиона евро към голяма корейска фирма

Заловиха 20 000 къса контрабандни цигари

БСП: Да се постави пред Турция справедливото искане за обезщетението на тракийските българи

Върнаха делото за скандалния ремонт на старческия дом в Сливен

Домът за стари хора в Сливен. Ремонтът му се превърна в нарицателно, не защото не е бил необходим, а заради това как се провеждат и изпълняват обществени поръчки с парите на данъкоплатците.

Делото за скандалния ремонт на Дома за стари хора в Сливен бе върнато отново в прокуратурата. Наказателното производство срещу гл. специалистка Н.М. в община Сливен за причинени значителни щети за 35 хил. лева бе прекратено от Окръжния съд в Сливен заради съществени, но отстраними пороци в обвинителния акт, посочва съдът. Дотук се стигна, след като Н.М. веднъж бе осъдена по това обвинение, после присъдата й бе отменена и случаят влиза за втори път в съда.

Санирането и вътрешният ремонт на социалното заведение на стойност 1,5 млн.лева без ДДС са били възложени през 2008г. на гражданско дружество “Стройинвест”, в което са влизали 3 частни фирми. Едната от тях – “Булгейт” – е изпълнила възложените СМР. Две години по-късно, когато обектът е бил готов и почти нацяло платен, Държавната финансова инспекция установила, че в протоколите са вписани неизвършено строителство и завишени количества на СМР. Комплексна експертиза оценила, че тези неизвършени и завишени строителни дейности възлизат на близо 650 хил.лева. А Министерството на регионалното развитие, което е съфинансирало ремонта, е задължило Сливен да върне цялата крупна сума заради констатираните нередности. На подсъдимата скамейка бе изправена главната специалистка Н.М. по обвинение, че не е проявила достатъчно грижа при осъществяването на контрола. Назначената повторна, комплексна експертиза намалила стойността на нанесената щета над 15 пъти – на близо 35 хил. лева.

Причина за многократната разлика е, че при изготвянето на повторната експертиза са били изключени някои позиции. Това са били “онези позиции, за които вещите лица добросъвестно са приели, че не са в състояние да преценят процента на изпълнение, тъй като това не е могло да се установи при проверката на място” – посочва съдът в мотивите си по първото дело срещу строителната техничка. То приключи през октомври м.г. с осъдителна присъда за Н.М. от 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок и глоба от 1000 лева. Служителката бе осъдена също да възстанови причинените щети на общината за 35 хил. лева. По-късно Апелативният съд в Бургас отмени наказанието и върна случая на прокуратурата заради съществени, но отстраними пропуски. Сега второто дело отново не тръгна, тъй като обвинението не изпълнило указанията на висшата инстанция.

Докато казусът се разхождаше между Сливен и Бургас, друго дело, свързано отново със скандалния ремонт на старческия дом, приключи и на последна инстанция, ВКС, с ефективна присъда за Евгений Петков – управител на гражданското дружество “Стройинвест”. Той получи 3 г. и 6 м. затвор за това, че противозаконно е присвоил 1,1 млн. лева. Тази сума е била преведена от общината на “Стройинвест” за ремонта на старческия дом, но не е била изплатена на фирмата изпълнител.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.