Правят парк за свободни мечки в Стара Загора

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посети зоопарка в Стара Загора.

В Стара Загора предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки. Той е в процес на изграждане чрез сътрудничеството и с посредничеството на Министерството на околната среда и водите. Паркът за кафяви мечки ще бъде осъществен съвместно с холандската организация "Алертис" - Фонд за опазване на природата и мечките. "Зоологическата градина в Стара Загора е една от най-добрите в България. Удовлетворена съм от грижите, които се полагат за животните". Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която посети зоопарка заедно с кмета на града Живко Тодоров.

На тази площ от 60 дка в парк Аязмото ще бъде обособена т. нар. зелена гора – за свободно движение на кафявите мечки. Тя ще бъде обезопасена с двойна ограда, по вътрешността й ще тече нисковолтов ток. Холандската организация е специализирана в проектирането и изграждането на свободни пространства за отглеждане на мечки в условия, максимално близки по природните. Ще бъдат направени близки до естествената среда мечи хралупи, заслони, изкуствени водопади и езерца. В зоопарка в Стара Загора живеят 7 мечки.

Кметът Живко Тодоров съобщи, че ще бъде поставено видеонаблюдение, след извършените наскоро вандалски атаки срещу вълците. Тодоров призова хората за нетърпимост към подобни прояви.

Министър Василева похвали общината в Стара Загора за доброто сътрудничество с МОСВ и отбеляза, че вълците, които наскоро бяха обект на вандализъм, са в добро състояние и са дружелюбни към посетителите. Зоопаркът в Стара Загора има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците.

Зоологическата градина в Стара Загора е една от 20-те в България, лицензирана е с втори лиценз през август 2015 г., а от септември м.г. вече има статут и на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. През лятото на миналата година там бяха настанени два бивши циркови лъва в тежко състояние, с цел да бъдат подготвени за дългото им пътуване до един от най-добрите резервати за големи котки в Южна Африка "Шамуари". Под грижите на служителите и експертите в зоопарка, животните бързо се възстановиха, значително се подобри здравословното им състояние. През септември големите котки заминаха за новия си дом, благодарение на логистичната и експертна подкрепа на зоопарка. В съвместната акция участваха МОСВ и неправителствените организации "Борн Фри" и "Четири лапи".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони