Ирина Бокова и Владимир Путин планират възстановяването на древния град Палмира

Снимка: Архив

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и руският президент Владимир Путин обмислят възстановяването на античния град Палмира, който е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщи dariknews.bg.

"ЮНЕСКО има готовност да изпрати мисия от експерти за оценка на пораженията в древния сирийски град Палмира", заявила Ирина Бокова в телефонен разговор с президента Владимир Путин, проведен на 27 март.

В отговор Путин заявил, че страната му има пълна готовност да подпомогне експертната мисия на ЮНЕСКО, веднага щом тя бъде възможна, като подчертал професионализма на експертите от Музея на културното наследство в Санкт Петербург.

Ирина Бокова е провела телефонен разговор и с генералния директор на отдела за антиките и музеите в Сирия - Маамун Абдулкарим, когото тя е поканила да посети ЮНЕСКО в близките дни за подготовка на експертната мисия и го уверила в пълната си подкрепа за възстановяването на Палмира, подчертавайки "ролята на културното наследство за постигане на национално единение и мир".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят