Aвстрия настоява за строг контрол по границите и за гражданите на ЕС

Австрийския външен министър Йохана Микъл-Лайтнер настоя за въвеждането на строг контрол по границите и за гражданите на ЕС, съобщава австрийския ежедневник „Остерайх”.

Според нея Австрия настоява за въвеждането на контрол за гражданите на Европейския съюз на границите на Шенгенската зона, за да се предотврати проникването в съюза на европейски джихадисти.

„Ние знаем, че над 5000 души са заминали за Сирия и Ирак, за да преминат обучение или дори да участват в бойните действия“, подчерта тя. По тази причина преминаването през проверка на външните граници на ЕС е по-актуално, откогато и да било, смята Лайтнер.

Тя призова Гърция и неправителствените организации да направят всичко възможно да убедят мигрантите в гръцкия лагер в Идомени да останат в балканската страна. Лайтнер категорично смята, че бежанците не могат сами да избират в коя страна да подадат документи за предоставянето на убежище.

Преди седмица Лайтнер предупреди, че 1 млн. мигранти може да се насочат към България след затварянето на т. нар. западен балкански маршрут. Дни по-късно тя обяви, че се обмисля затварянето на границата между Турция и България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят