108 литра агрохимикали иззеха на пункта "Малко Търново"

Снимка: Агенция "Митници"

108 литра забранени за използване у нас препарати за растителна защита са открили митничари на пункта „Малко Търново”, съобщиха от сайта на Агенция "Митници".

Химикалите са били укрити в тайници на туристически автобус с пътници. Автобусът с чуждестранна регистрация е превозвал туристи от Турция за Румъния и е управляван от турски гражданин.

На българския митнически пункт в Малко Търново шофьорът и всички пътници са заявили, че не внасят нищо за деклариране.

При проверка, обаче, се оказва, че автобусът е пълен с контрабандни стоки, укрити от шофьора в различни тайници. Освен химикалите, митничарите са открили още 1 380 кутии контрабандни цигари и 90 флакона недекларирани парфюми.

От тайник в шкаф за инструменти на шофьора са иззети 300 фабрични опаковки, съдържащи общо 108 литра препарати за растителна защита от три различни марки, произведени в Турция, забранени за внос в ЕС.

Три кашона с 90 флакона 100-милилитрови парфюми с марка „Tom Ford Back Orchid" са открити в друг тайник на шофьора.

По време на проверката митничарите установяват, че и кухините на въздухопроводите в тавана на автобуса са пълни с общо 27 600 къса (1380 кутии) контрабандандни цигари без акцизен бандерол от марката „Ashima" и с надписи „Duty Free".

Впоследствие шофьорът е признал, че е трябвало да пренесе недекларираните хербициди, цигари и парфюми до получатели в Румъния.

Срещу шофьора на автобуса е съставен акт за нарушение на Закона за митниците, а контрабандните стоки са иззети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право