Чуждестранни музиканти напират за щат в Русенската опера

Държавната опера в Русе. Снимка: Николай Каламов

Кризата в европейската култура принуди чуждестранни музиканти да искат щатна работа и български заплати в Русенската опера. "След прослушване в оркестъра ще дойдат един изпълнител на арфа, тромбонист от Америка и двама флейтисти от Италия", съобщи директорът на операта Найден Тодоров. Сред русенските музиканти вече са назначени флейтист и обоист от Страната на ботуша.

"Ние сме пазители на културата като най-голямата европейска ценност, затова е особено важно след такива моменти като атентатите в Брюксел и Франция да продължим напред", уточни маестро Найден Тодоров. Той оцени като изключително успешно приключилото международно турне на операта с "Бохеми" във Франция, Белгия и Люксембург. В гастрола са участвали и солисти от Италия, Франция и Украйна.

"В момента се борим за признание като бъдещо оцеляване", призна маестро Тодоров. До три седмици Русенската опера трябва да гостува отново в Белгия, но след терористичните актове в Брюксел се изчаква становището на министерството на културата. Балетът също се готви за турне с "Лебедово езеро" и "Жизел".

Във вторник в НДК Найден Тодоров ще дирижира концерта на примите на операта, в който ще пеят 4 сопрана - Мария Цветкова и Цветелина Малджанска, солистките на Миланската скала Алиса Зиновиева и Габриела Молиджи.

Епопеята на спектаклите на Русенската опера в НДК ще продължи на 21 април т.г. със зрелищия спектакъл на операта "Бал с маски", в който ще участва съзвездие от български и италиански певци.

Маестро Тодоров няма да изневери на традицията и импровизациите по музиката на АББА и Бийтълс ще пътува за Германия през лятото с концерт "Класиката среща "Пинк флойд". Той ще прозвучи есента и в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства