В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Издирван с влязла в сила присъда към МВР: В Испания съм, хванете ме!

Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Томислав Дончев: България отделя пари да образова млади хора и после ги губи като кадри

Снимка: Вяра Панчева

България отделя пари да образова млади хора и после ги губи като кадри – те отиват да работят и живеят в други държави и подпомагат по-развити икономики. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на среща-дискусия днес в УНСС на тема „Европейските фондове и регионалното развитие на България“. На срещата присъства и министърът на регионалиното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Вицепремиерът коментира, че решението къде да живее един човек зависи от много фактори като доходи, околна среда, инфраструктура и т.н., и България трябва да се концентрира балансирано върху всеки един от тях.

Според него обаче най-тежката задача, която стои пред България, е оптимизирането на демографския профил. Той заяви, че него не го притесняват икономическите дисбаланси на страната ни, а по-скоро демографските.

По отношение на новия програмен период, той заяви, че спрямо предишния се движим с една година напред. Одобрени са всички оперативни програми и в следващите няколко месеца процесът по акредитация ще приключи.

По повод усвояването на европейските фондове, министър Павлова заяви, че определен брой средства трябва да се усвояват и от средните и малки населени места, защото в противен случай се рискува обезлюдяването на региони в страната. По нейни думи, големите градове трябва да се подкрепят, но трябва да бъдат създадени предпоставки за добра инфраструктура и образование и в малките населени места.

Министър Павлова заяви, че само с интегриран подход и с предварително дефинирани проекти ще има добавена стойност от европейските фондове.

На въпрос дали Румъния се справя по-добре от нас относно инфраструктурата си, Лиляна Павлова зави, че Румъния е много по-голяма от България, но в същото време има по-лоши пътища и двойно по-малко магистрали.

Относно цените на винетките, министър Павлова заяви, че парите за качеството на пътищата в България идват само от винетките – в страната ни (за разлика от други европейски държави) няма пътен данък и такси за горива. Въпреки това, в момента се работи по по-справедлив модел на цените на винетките, в който тежкотоварните автомобили ще плащат повече.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.