Българските училища на о. Крит затварят за две седмици заради коронавируса, дипломатите отлагат приемите за 3-ти март

Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Томислав Дончев: България отделя пари да образова млади хора и после ги губи като кадри

Снимка: Вяра Панчева

България отделя пари да образова млади хора и после ги губи като кадри – те отиват да работят и живеят в други държави и подпомагат по-развити икономики. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на среща-дискусия днес в УНСС на тема „Европейските фондове и регионалното развитие на България“. На срещата присъства и министърът на регионалиното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Вицепремиерът коментира, че решението къде да живее един човек зависи от много фактори като доходи, околна среда, инфраструктура и т.н., и България трябва да се концентрира балансирано върху всеки един от тях.

Според него обаче най-тежката задача, която стои пред България, е оптимизирането на демографския профил. Той заяви, че него не го притесняват икономическите дисбаланси на страната ни, а по-скоро демографските.

По отношение на новия програмен период, той заяви, че спрямо предишния се движим с една година напред. Одобрени са всички оперативни програми и в следващите няколко месеца процесът по акредитация ще приключи.

По повод усвояването на европейските фондове, министър Павлова заяви, че определен брой средства трябва да се усвояват и от средните и малки населени места, защото в противен случай се рискува обезлюдяването на региони в страната. По нейни думи, големите градове трябва да се подкрепят, но трябва да бъдат създадени предпоставки за добра инфраструктура и образование и в малките населени места.

Министър Павлова заяви, че само с интегриран подход и с предварително дефинирани проекти ще има добавена стойност от европейските фондове.

На въпрос дали Румъния се справя по-добре от нас относно инфраструктурата си, Лиляна Павлова зави, че Румъния е много по-голяма от България, но в същото време има по-лоши пътища и двойно по-малко магистрали.

Относно цените на винетките, министър Павлова заяви, че парите за качеството на пътищата в България идват само от винетките – в страната ни (за разлика от други европейски държави) няма пътен данък и такси за горива. Въпреки това, в момента се работи по по-справедлив модел на цените на винетките, в който тежкотоварните автомобили ще плащат повече.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.