Томислав Дончев: България отделя пари да образова млади хора и после ги губи като кадри

Снимка: Вяра Панчева

България отделя пари да образова млади хора и после ги губи като кадри - те отиват да работят и живеят в други държави и подпомагат по-развити икономики. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на среща-дискусия днес в УНСС на тема "Европейските фондове и регионалното развитие на България“. На срещата присъства и министърът на регионалиното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Вицепремиерът коментира, че решението къде да живее един човек зависи от много фактори като доходи, околна среда, инфраструктура и т.н., и България трябва да се концентрира балансирано върху всеки един от тях.

Според него обаче най-тежката задача, която стои пред България, е оптимизирането на демографския профил. Той заяви, че него не го притесняват икономическите дисбаланси на страната ни, а по-скоро демографските.

По отношение на новия програмен период, той заяви, че спрямо предишния се движим с една година напред. Одобрени са всички оперативни програми и в следващите няколко месеца процесът по акредитация ще приключи.

По повод усвояването на европейските фондове, министър Павлова заяви, че определен брой средства трябва да се усвояват и от средните и малки населени места, защото в противен случай се рискува обезлюдяването на региони в страната. По нейни думи, големите градове трябва да се подкрепят, но трябва да бъдат създадени предпоставки за добра инфраструктура и образование и в малките населени места.

Министър Павлова заяви, че само с интегриран подход и с предварително дефинирани проекти ще има добавена стойност от европейските фондове.

На въпрос дали Румъния се справя по-добре от нас относно инфраструктурата си, Лиляна Павлова зави, че Румъния е много по-голяма от България, но в същото време има по-лоши пътища и двойно по-малко магистрали.

Относно цените на винетките, министър Павлова заяви, че парите за качеството на пътищата в България идват само от винетките - в страната ни (за разлика от други европейски държави) няма пътен данък и такси за горива. Въпреки това, в момента се работи по по-справедлив модел на цените на винетките, в който тежкотоварните автомобили ще плащат повече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини