Премиерът Борисов: Създаваме ново звено – независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор

Стабилно е състоянието на пострадалите при авария в цех за биогаз в ямболското село Симеоново

Заледени пътища и катастрофи затрудняват трафика

Дара Екимова снима гаджето си в коледна песен

Тръмп призова Световната банка да преустанови отпускането на кредити на Китай

Верижна катастрофа на „Цариградско шосе“

Какво заплашили служителите на “Топлофикация” в случай на неповишаване на заплатите им?

Американските власти задържаха шестима граждани на Саудитска Арабия за стрелбата във Флорида

Вижте какво ще е времето днес

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Засилени мерки за сигурност преди 8 декември

Прощална премия от Боби Михайлов

Осем извода за икономическата политика България получи по-висок кредитен рейтинг

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 7 декември 2019

Дневен хороскоп на Алена за събота, 07.12.2019

Десет години чакаме за бонус направление „Москов“

Част от предложенията на джипитата за поправки в проектонаредбата за определяне на основния пакет здравни дейности, поемани от НЗОК.

Направленията за първичен преглед през 2016 г. се увеличават с 0,008 на човек. С други думи, за да се събере едно цяло направление, пациентът трябва да почака за него 10,5 години. Такъв е един от ефектите от реформите на здравния министър Петър Москов.

Като се раздели броят на допълнително отпуснатите направления за първичен и вторичен преглед (от 1 април, 2016-та, до декември те са 404 578) на населението в страната, се получава, че са нужни 125 месеца, за да се събере един талон на човек. Това заяви пред „Труд“ доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

По думите му е пълно с подобни недомислици в промените, които здравният министър Петър Москов и екипът му предлагат. Реално реформа няма, такава не се случва, коментира доц. Киров като подчерта, че джипитата нямат приходи от направления. Талоните за прегледи са в полза на пациента, не печалба за лекуващите, каза още той.

Във връзка с протеста на общопрактикуващите лекари у нас срещу провежданата здравна политика, Асоциацията на университетските болници (АУБ) излезе с позиция, че се разграничава от заявените стачни действия на лекари и медицински персонал. Причината – протестите не са решение на проблема и така здравната система не удовлетворява никого.

В цялата страна общопрактикуващите на протест

До края на седмицата на протест излизат всички общопрактикуващи лекари в страната, съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Нови пет области се включват днес към протестните действия на колегите си от
Кюстендил, Велико Търново, Ямбол и Разград. Става въпрос за лекари в областите Ловеч, Пазарджик, Перник, Смолян и Сливен.

Междувременно пред кабинетите на джипитата, които вече са в стачни действия, се образуват опашки, а хората са изнервени. В коридорите на градската поликлиника в Кюстендил например десетки върнали се пациенти недоволстват от липсата на медици.
Хората се оплакват, че личният им лекар не могъл да им обърне никакво внимание в понеделник, дори компютър нямал право да включи, за да не го сметнат за стачкоизменник.

Напрежение и в Спешна помощ

Филиалите на спешна помощ в малките общини в Разград отказвали да подпишат договори за обслужване на пациентите им през почивните дни, заявиха джипита в града. Това автоматично отнемало възможността лекарите пък да подпишат договори със здравната каса.

Медиците от местната поликлиника, които в понеделник излязоха на протест, настояват Рамковият договор от миналата година да остане да действа поне за шест месеца от настоящата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.