Магистралата Русе - Велико Търново стигна ОВОС

Пътят убиец Русе - Бяла - Велико Търново направи още една крачка към магистрала. Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ обяви обществена поръчка, с която да се изготви доклад за съвместимост с оценката за въздействие на околната среда /ОВОС/. Осеммесечното проучване ще се финансира със 150 000 лв. от държавния бюджет. Оферти ще се приемат до 19 май т.г., като критерият е най-ниска цена.

Това е следващата процедура преди да се отчуждават земи, след като вече е утвърдено идейно трасе. Регионалният министър Лиляна Павлова вече обяви, че магистралния участък Русе - Бяла ще струва 450-600 млн.лв. Строителството може да се финансира по европейски програми. Процедурата, включително отчуждаването на терени и ОВОС, ще отнеме 3-4 г.

Избраният вариант включва източен обход на Русе, който да поеме автомобилното движение от западната промишлена зона. Трафикът ще продължи по нов маршрут западен обход на Бяла. Международното трасе Е-85 София - Букурещ поема над 1200 ТИР-а, които влизат денонощно в страната. За да се ограничат инцидентите, беше изградено кръгово кръстовище преди моста над река Янтра. Съоръжението е с преградни, предпазни мантинели и 4 ленти за двупосочно движение.

Платното е удвоено и в участъка до гара Бяла. После трафикът пак се стеснява с по една лента. Така е и по пътя за Велико Търново, който трябва да се разшири край опасното Т-образно кръстовище. При катастрофите возила падат на близката жп линия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони