Правят първа копка на проекта "Модър-Царевец" още тази година

Подземната връзка между районите "Западен" и "Южен" ще струва 6-7 млн. лв.

Чаканата от десетилетия първа копка на транспортния проект "Модър-Царевец" в Пловдив, който ще свърза районите "Западен" и "Южен" под високоскоростната жп линия за София, ще бъде направена до края на 2016 г., обеща кметът на града под тепетата Иван Тотев.

Проектът сега се актуализира, за да може да се остойности и да започне фактическото изграждане на подлеза, който ще струва между 6 и 7 млн.лв. В бюджет-2016 са заделени 100 000 лв., с които ще започне пробива, а въвеждането в експлоатация на транспортната връзка между "Западен" и "Южен" се очаква се осъществи до 2 години. Успоредно с изграждане на подлеза ще върви и разширението на ул. "Царевец", която трябва да стане четирилентова до бул. "Свобода" край Университетска болница "Свети Георги".

В понеделник градоначалникът Иван Тотев и кметът на район "Западен" Димитър Колев направиха първа копка на втората част от ремонта на улица "Просвета" в квартал "Прослав", която е успоредна на жп линията Пловдив - София. С 460 000 лв. и за срок от 2 месеца ще се преасфалтира отсечка от 500 м с обща площ от 3400 кв.м, като на 1800 кв.м от тях ще бъде изградено пътно легло с основа от 45 см трошен камък. По трасето има 12 ревизионни шахти, които ще бъдат повдигнати, а освен това ще бъдат изградени и няколко нови, защото участъкът е в близост до реката и в предишни години пътят е бил заливан при проливни дъждове.

Тъй като улица "Просвета" е основна входно-изходна артерия за кв. "Прослав", движението няма да бъде затваряно, а реконструкцията ще се извършва поетапно в двете платна. От двете страни на отсечката ще бъдат изградени тротоари, ще бъде положена надлъжна маркировка и ще бъдат засадени десетки дръвчета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони