Петър Москов: Ако джипитата имат нужда от направление за всеки един случай, не си вършат добре работата

В разгара на протестите на личните лекари Петър Москов е уверен и спокоен в това, което прави, увери той пред БТВ. Главното обвинение срещу министъра на здравеопазването е, че за поредна година направленията няма да са достатъчни.

Протестиращи лекари казаха, че новите промени няма да доведат до подобрение на работата на медиците или в здравето на нацията, а само ще доведат „до поредния хаос от точки, алинеи и наредби“.

Петър Москов коментира новите параметри на новия рамков договор.

По думите му личните лекари ще получат допълнително над 9 милиона лева за задължителните профилактични прегледи за деца. Вторичната специализирана помощ е увеличена с над 13 милиона, а за медицински изследвания лекарите ще получат още 12 милиона лева.

Направленията за първични прегледи са увеличени с 450 000, а за вторични – със 183 000. Той посочи, че ако всичките пациенти на едно джипи имат нужда от допълнителна специализирана консултация и приемане в болница, значи не си върши добре работата.

Анексът предполага и увеличаване на средствата за лъчелечение и радиохирургия с 12 милиона лева, за неонатология с 3 милиона лева и 23 милиона за нови клинични пътеки за продължително лечение.

Според министъра не може да се говори за липса на диалог между лекарската колегия и министерството, тъй като само с него за три месеца е имало 15 срещи, а с експертите в правителството са били ежедневни. Според него диалогът е свързан с това все пак да се стига до решение и да си стискат ръцете двете страни, а не през два дни да се променят мненията.

Петър Москов критикува спорния текст в закона, който очаква от лекарите да са на разположение на пациентите си 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, но го е оставил по желание на медицинските колегии.

Критиките от страна на лекарите за въвеждането на пръстовия отпечатък като начин за идентификация на пациентите министърът коментира, че ако те искат да бъдат заплащани за реалната работа, която извършват, а не за бройката записани при тях пациенти, трябва да има реален начин да се проследява това.

Москов за пореден път каза, че би си подал оставката, ако това е необходимо. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве