ООН реши: Фолкландските острови са в аржентински води

Комисия на ООН взе решение, което разширява морската територия на Аржентина в Южния Атлантически океан с 35%, включвайки в нея и Фолкландските острови, предаде Асошиейтед прес. В испаноезичния свят те са наричани Малвински острови.

Министерството на външните работи на Аржентина заяви, че водната й площ е нараснала с 0,66 милиона квадратни мили (1,7 милиона квадратни километра) и че решението е ключово в спора с Великобритания за островите.

Комисията на ООН по границите на континенталния шелф застана на страната на Аржентина по-рано този месец, ратифицирайки аржентински доклад от 2009 г., коригиращ границите на нейната територия от 200 на 350 мили от бреговете й.

"Това е исторически момент за Аржентина, защото направихме голям скок в очертаването на външната граница на нашия континентален шелф. Това препотвърждава суверенните ни права върху ресурсите в нашия континентален шелф", каза външният министър Сузана Малкора.

Проучванията за петролни залежи вече наливат милиони долари в икономиката на Фолклaндските острови. Много островитяни са обезпокоени от териториалните претенции на Аржентина, както и от потенциала да се появят проблеми, свързани с бързите промени, предизвикани от новата индустрия. Решението на комисията на ООН включва възражението, че има неуреден дипломатически спор между Аржентина и Великобритания за островите.

Правителството на Фолкландските острови е поискало вчера от британското такова, да изясни последиците, до които може да доведе решението на ООН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят