Уверенията на Москов не спряха лекарските протести

Уверенията на здравния министър Петър Москов, че ще има 74,5 млн. лв. над приетия за годината бюджет на НЗОК не успяха да спрат лекарските протести. Недоволството на джипитата се разраства. Още над 10 града се присъединяват към протестите на колегите си от Кюстендил, Велико Търново, Разград, Сливен и Ямбол, които започнаха в началото на седмицата. Недоволни общопрактикуващи доктори ще излязат днес в Бургас, Видин, Плевен, Стара Загора, Силистра, Търговище, Хасково и в други градове.

В четвъртък се очаква да се включат и джипитата от Благоевград, Русе и Пловдив. „Стига вече! Д-р Москов, не лъжи, не искаме пари!“ - това е насловът на протеста в Пловдив. Докторите обясняват, че не искат промени, които заличават медицината, квалификацията и правото им да бъдат лекари. Общопрактикуващите нe са cъглacни c фopмaлнoтo отношение ?ъм извънболничната медицинска помощ oт cтpaнa нa Mиниcтepcтвoтo нa здpaвeoпaзвaнeтo и aдминиcтpaтивнo нaлoжeнитe пpaвилa.

Вчера министър Петър Москов подписа за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 г., който фактически ще замести неподписания от Български лекарски съюз нов договор за 2016 г., съобщиха от МЗ. От допълнителните 74,5 млн. лв. 12 млн. лв. са предвидени за лъчелечение и радиохирургия. 3 млн. са насочени към неонатологията. За три нови клинични пътеки за продължително лечение са осигурени 23,4 млн. лв., а 36,1 млн. лв. са за първична извънболнична помощ. От министерството обясниха, че парите ще бъдат осигурени от повишената събираемост на приходните агенции и на самата НЗОК.

На въпрос какво ще се случи, ако общопрактикуващите лекари откажат да подпишат анекса, Москов отвърна: „Ако откажат да подпишат анекса, има предвидени механизми, в които други нива на здравната система трябва да поемат тяхната дейност.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве