София слага филтри на домашните комини

Кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община разработва проект за поставяне на филтри на комините на хората. Целта е до 2020 г. вредните емисии да бъдат намалени с 20%. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова вчера.

Съвместно с Техническия университет, ХТМУ и БАН се изработва нова програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Според последните изследвания София е сред градовете с най-много вредни частици в атмосферата.

„Успяхме да превърнем отпадъците от проблем в ресурс“, изтъкна Фандъкова. Тя съобщи за изграждането на няколко инсталации в София - за опазване на въздуха и филтриране в ТЕЦ, за преработване на утайките в Кубратово и за производство на екопелети.

„С третата линия на метрото ще постигнем намаляване на 90 000 тона вредни емисии на година. Почти 90% от тролейбусите са нови. Купихме първите нови трамваи и първите нови 126 автобуса. Имаме финансиране за още 140 автобуса. Целта е през 2019 г. средната възраст на автобусите да е между 5 и 7 години“, обяви още Фандъкова. Тя допълни, че предстои реконструкцията на Западния парк и откриването на новия парк „Възраждане“.

На „Московска“ 33 на първо място поставят визията за зелена София, като се има предвид рециклирането на отпадъци, зелената енергия, модернизацията на градския транспорт, санирането на сгради, зеленината и съвременното управление на отпадъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини