Барутни натривки заковали Пелов за двойно убийство

Полк. Красимир Занев, бивш шеф на "Издирване" в Областна дирекция на МВР-София.

Свидетел го видял в района на местопрестъплението

„Не познавам двамата братя“, оправда се ботевградчанинът

Капсулни частици по двете ръце и суичъра на Владимир Пелов са го „заковали“ за убийството на двамата братя от Ботевград. Освен това двама очевидци описали килъра с телосложение, сходно на неговото. Това бяха основните аргументи, с които Софийският окръжен съд остави в ареста ботевградския кримигерой.

Братята Марко Найденов и Цветан Петров-Скинара бяха застреляни в петък в Ботевград.

Веднага след ареста на Пелов премиерът Бойко Борисов обясни, че убиецът е рецидивист, има висяща 25-годишна присъда пред Върховния касационен съд (ВКС), заради която бил под домашен арест и в дома му е открито взривно вещество.

„Аз не съм извършител на това престъпление. Не познавам двамата братя“, обясни Пелов пред съда. Добави, че той бил удобна жертва и че прокуратурата и полицията са го нарочили. Разследващите „лъжели и мажели“, подвели и премиера, защото взривното устройство всъщност било метален крак от легло. Попитан от съда как ще обясни барутните частици, Пелов заяви: „Манипулирали са ги. Може да са ми ги привнесли при задържането.“ След това каза, че преди месец в Ботевград се появили анонимни листовки, които го сочели като виновник за всички бомбени атентати, палежи и убийства в града.

Адвокатката на Пелов - Мариана Айдарова, също се възмути: „Още преди съдът да се е произнесъл, министър-председателят каза кой е убиецът, защото имал висящо дело пред ВКС. Да, така е, но и Цветан Цветанов беше осъден на две инстанции, а ВКС го оправда.“

Прокурор Искра Билярска обаче бе категорична, че има доказателства срещу Пелов. Тя добави и, че съседите му не са потвърдили, че е бил у дома по време на разстрела. Друг свидетел го забелязал в района на местопрестъплението, което означавало, че е нарушил домашния си арест.

Пелов беше под домашен арест по дело за грабеж на златарско ателие и стрелба по полицай, за което на две инстанции бе осъден на 25 г. затвор. Пуснат бе заради глаукома, която увредила зрението му. Вчера той заяви, че заради нея няма как да е стрелял така прецизно.

Въпреки твърдения на ботевградчани се оказа, че под домашен арест Пелов не е имал гривна за проследяване, съобщиха вчера на въпрос на „Труд“ от правосъдното министерство. Оттам припомниха, че проектът за промени в закона е гласуван в парламента само на първо четене.

Преди години Пелов лежа 11 г. и половина в затвора и за убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов през 1997 г. Осъждан е и за документна измама.

Криминалисти: Преди 18 г. отвлече патрулка

„Пелов е жесток, отмъстителен, изключително агресивен и брутален”. Това разказа вчера пред „Труд“ полк. Красимир Занев, бивш шеф на „Издирване“ в Областната дирекция на МВР-София.

„След убийство на сараф, извършено в Пловдив през 1997 г., Пелов беше обявен за издирване. Наши служители от автопатрул го разпознаха и се опитаха да го спрат на улица в село Осиковска Лъкавица. Той извадил пистолет и ги накарал да легнат на земята, след което избяга с полицейската „Лада“. През 1998 г. научихме, че Пелов се крие при любовницата си в столичния квартал „Младост“. Определих най-опитния служител Радослав Сотиров, който сега е в „Гранична полиция“, да го атакува. Той го издебна в гръб, когато излизаше от магазин и носеше две торби. Събори го на земята. Пелов извади пистолет, зареден с патрон в цевта, но момчетата му избиха оръжието. Закопчан с белезници, той ни говореше: „Ако ви бях усетил, щях да ви застрелям като кучета!“, припомни си полк. Занев. Той каза, че подкрепя напълно премиера Бойко Борисов – така да бъде променен законът, че осъдените за тежки престъпления на първа инстанция да не излизат от ареста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право