Михаил Миков: Арогантното поведение на Москов причини хаос в здравeопазването

"Отсъствието на концепция и арогантното поведение на министър Москов са причините за хаоса в здравеопазването", написа във фейсбук Михаил Миков. Според него политика в стил „здравето е стока“ е тотално изчерпана и грешна.

Ето и цялото мнение, което Миков сподели в профила си в социалната мрежа:

Приятели, днес министър Москов пак ни изненада. Но не с поредното си тв участие. Това вече е традиционно и дори започва да става скучно. Изненадващото е друго: министърът постанови на всички държавни, общински и - забележете - частни - лечебни заведения, да поемат обслужването на здравноосигурените лица. Вероятно - заради протеста на личните лекари.

Е, как лечебните заведения ще поемат огромния поток от пациенти, останали без лични лекари, без да настане хаос и в пълно противоречие със закона?
За чия сметка ще стане това? Нали болниците няма право да получават пари от Здравната каса за извънболничната помощ, за която отговарят личните лекари? Значи ли това, че ще плащат хората? Или пък министърът е решил да върне безплатното здравеопазване? Това си струва да се обсъди!

Как министър може да разпореди каквото и да е на търговски дружества, в каквито превърнаха десните държавните болници преди години? Някой в министерството чел ли е закона, преди да заповядва каквото и да било?

Дотук стигнахме, защото десните превърнаха здравето в стока, с която се търгува. Ясно е, обаче, че, докато някой целенасочено търси противопоставяне с личните лекари, големите губещи са хората. Ясно е и друго: онова, което започна правителството на Борисов с претенция за реформа, все повече заприличва на хаотични действия, показващи абсурда на здравната система, създадена от десницата по времето на Костов, която е дошло време да се промени из основи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика